Din aprilie 2014 asistentele de la cabinetele medicilor de familie trebuie să aibă același program de lucru ca medicii

Ultimele controale efectuate de reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu au constatat un lucru cel puțin bizar: cabinete medicale ale medicilor de familie, cu peste 1000 – 1500 de asigurați înscriși pe liste, au angajate câte o asistentă medicală cu patru și chiar cu două ore zilnic.

”Recordul” în materie este deținut de CMI Aristide Ion, care, la un număr de 3244 de asigurați înscriși pe listă, are o asistentă angajată cu patru ore pe zi! Din păcate, legea spune doar că fiecare cabinet medical va funcționa cu minimum un asistent medical, indiferent de numărul celor înscriși pe liste, fără a preciza și obligativitatea duratei de muncă a acestuia.

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Marin Constantin, a declarat, pentru stirigiurgiu.ro: ”Nu este ceva firesc ca, la un număr atât de mare de asigurați, să ai asistentul medical la dispoziție două, cel mult patru ore pe zi. Firesc este ca actul medical să fie făcut atât de medic, dar și de cadrul medical mediu, de altfel așa prevede și legislația. Ca urmare a analizării situației întâlnite, am decis ca și cadrele medicale medii să fie prezente în cabinet exact atât cât stă și medicul, adică șapte-opt ore pe zi”, a mai precizat Marin Constantin. Modificarea ar urma să fie aplicată din luna aprilie.

În situația descrisă de directorul CJAS sunt un număr de 18 cabinete medicale individuale, majoritatea din mediul rural.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro