Senatorii au respins Marti o propunere legislativă care ar fi modificat Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul includerii, printre serviciile decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a endoprotezelor mamare, a materialelor şi dispozitivelor necesare operaţiilor de reconstrucţie în urma afecţiunilor oncologice, motivul fiind acela că Executivul a aprobat în cursul zilei de luni Ordonanţa nr. 3/2014 care reglementează acest aspect.

În timpul dezbaterilor din plen, liderul grupului senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a criticat poziţia unora dintre colegii săi din Senat care propuneau adoptarea propunerii legislative în ciuda existenţei unei ordonanţe.

"Înţeleg că o ordonanţă a fost publicată aseară şi ea produce efectele. Ceea ce unii dintre noi vor să arate astăzi... Sigur, înţeleg poziţia iniţiatorului, e firesc să îşi susţină proiectul de lege, dar celelalte poziţii, sincer, se duc într-o zonă în care ne ducem de foarte multe ori şi pe subiecte importante pentru viaţa oamenilor. Hai să lăsăm lucrurile să curgă. Că a avut Guvernul iniţiativă, că s-a inspirat din ce a scris colegul, nu mai contează. Contează că s-a rezolvat o situaţie şi că de azi, indiferent ce am face noi, până trece de noi, până ajunge la Cameră, până se publică mai durează, ori ordonanţa produce de azi efectele", a spus Sârbu.

Propunerea legislativă, iniţiată de către parlamentarii PNL Ion Luchian, Graţiela Leocadia Gavrilescu şi Mircea Roşca, a fost astfel respinsă cu 46 de voturi pentru, 55 de voturi împotrivă şi două abţineri.


În expunerea de motive, iniţiatorii arată că modificarea adusă Legii nr. 95/2006 "redă şansa la viaţă şi încrederea în sine acelor femei care se luptă cu această cumplită boală - cancerul la sân".

"Importanţa acestei operaţii de reconstrucţie a sânului este vitală pentru orice femeie care a trecut prin trauma unei operaţii de extirpare a sânului. În România, statisticile ne arată că zece femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare zi, iar două pierd lupta cu viaţa. Acest procent, deloc onorabil, ne plasează pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai ridicată mortalitate provocată de cancerul la sân", se arată în documentul citat.

Potrivit iniţiatorilor, în România, 300 de femei mor în fiecare lună din cauza cancerului la sân, "ceea ce înseamnă 3.600 de mame, soţii, prietene, fiice".

"În momentul de faţă, CNAS decontează prin programele sale doar intervenţia chirurgicală şi internarea, proteza atât de necesară pentru a oferi o viaţă normală şi demnă femeilor care şi-au pierdut sânul nu se află pe această listă. Practic, este nevoie de 500 de euro pentru a reda speranţa acestor femei. Atât costă o proteză mamară de bună calitate. Adică, atât cât plăteşte la fondul de asigurări, o femeie cu un salariu mediu, timp de un an şi jumătate", mai arată semnatarii propunerii de lege.

Aceştia consideră că este esenţială decontarea de către stat a acestor proteze mamare, întrucât impactul bugetar este "nesemnificativ, aproximativ 1-1,2 milioane lei pe an, în raport cu beneficiile asupra stării de sănătate a populaţiei".

"Nu este vorba despre o simplă operaţie estetică, ci de una curativă, ale cărei dimensiuni psihologice sunt imense. Dacă această operaţie s-ar realiza imediat după extirparea sânului, în cadrul aceleiaşi intervenţii chirurgicale, pacienta nu s-ar mai confrunta cu realitatea dură post-operaţie", mai apreciază iniţiatorii.

Legea are caracter ordinar, iar Senatului este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (AS - autor: Cătălina Barbu, editor: Florin Marin)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro