Mita, apreciată de investigatori din scenele filmate, potrivit surselor RL, ar fi fost de 200 de euro.

Senatorul i-ar fi cerut unui medic să pensioneze  un pădurar. Scenele au fost înregistrate. La adunarea probelor, DNA a fost ajutată de SRI.

În dosar, alături de senator, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală atât faţă de medicul Sebastian Telbis, şef al Serviciului Evaluări Medicale din cadrul Casei  de Pensii Caraş-Severin,  suspectat de luare de mită, cât şi împotriva pădurarului Ion Moza, suspectat pentru dare de mită.

Doctorul Sebastian Telbis este suspectat că a pensionat şi alte persoane contra cost.

 Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, întocmită de procurori, arată că există date şi probe  rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie 2014, suspectul Iosif Secăşan, senator,  membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat suspectului Sebastian Telbis, medic,  şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei  de Pensii Caraş-Severin,  încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza,  de profesie pădurar. Dialogul a avut loc în cabinetul medicului.

Solicitarea făcută de Iosif Secăşan a fost acceptată de  Sebastian Telbis, care a precizat că, într-o primă fază,  mai precis pentru şase luni,  va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate,  întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti.

Secvenţele relevante din înregistrări

Ulterior discuţiei dintre cei doi,  Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale,  respectiv pe Iova Moza,  context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat, de îndată,  de  medicul Sebastian Telbis.

După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi,  ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul,  Iosif Secăşan,  în prezenţa lui Sebastian Telbis,  a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani.

Ulterior,  la sfârşitul  programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic şi a luat suma de bani neprecizată ( moment filmat, spun sursele României Libere).

Din înregistrările audio-video, spun sursele RL, ar rezulta indicii rezonabile potrivit cărora, suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro.

În cabinetul medicului ar fi fost platată tehnică de înregistrare, spun  specialiştii.

Precizăm că SRI, alături de alte instituţii, precum DNA, desfăşoară activităţi de dislocare a reţelelor de pensionări ilegale.

Parlamentarul liberal Iosif Secăşan a ajuns, joi dimineaţă, la sediul DNA, acolo unde urmează să fie audiat într-un dosar în care ar avea calitatea de suspect.

Senatorul PNL este acuzat de complicitate la dare de mită, procurorii DNA au spus că acesta şi-ar fi ajutat un apropiat să se pensioneze fără a avea toate actele necesare şi fără a îndeplini toate cerinţele necesare.

Secăşan ar fi negociat o şpagă de 200 de euro pentru ca o persoană să se poată pensiona anticipa.

Procurorii DNA vor stabili dacă acesta va fi pus sub învinuire sau nu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro