• senatorul liberal afirmă că cresterea chiriilor pentru cabinetele
medicale nu face decît să anunte falimentul medicilor de familie •alesul nemtean a făcut în Senat o declaratie politică pe marginea acestui subiect •
Senatorul liberal Eugen Nazare Tapu a adus în atentia factorilor de decizie de la nivel central situatia disperată a medicilor de familie din Piatra Neamt. Alesul nemtean a făcut o declaratie politică intitulată „Falimentul medicilor de familie“ în care arată că dacă lucrurile nu se vor schimba, există riscul ca pietrenii să rămînă fără asistentă medicală primară. Parlamentarul a precizat că situatia se datorează chiriilor foarte mari pe care majoritatea medicilor de familie din Piatra Neamt este obligată să o achite pentru cabinetele în care îsi desfăsoară activitatea.
Pînă nu cu mult timp în urmă, medicii de familie plăteau o chirie de 1 euro/an în baza contractelor de concesionare, însă recent reprezentantii consiliilor locale au decis să modifice chiria. Prin aceasta, afirmă senatorul Tapu, se pune în pericol activitatea acestor cabinete, „chiriile uriase percepute în acest moment ducînd în scurt timp la falimentul medicinei de familie“.
În Piatra Neamt îsi desfăsoară activitatea 45 de medici de familie, 25 din acestia (adică 60%, reprezentînd 35.000 pacienti) functionează în cabinete pentru care plătesc redeventă Primăriei Piatra Neamt. Prin HCL 269 din 29.08.2013, s-a stabilit cuantumul redeventei cabinetelor medicale la o valoare cuprinsă între 45-50 EUR/mp/an, în functie de localizarea fiecărui spatiu. La 1000 pacienti înscrisi la un medic de familie, acesta încasează lunar de la CAS între 3200-4200 lei. 1500 lei reprezintă salariul asistentelor, 900 viramentele la stat, întretinere si cheltuieli cu utilităti ale spatiului se ridică la 500 lei, femeia de serviciu pentru spatiile comune 200 lei si noua redeventă de aproximativ 1000 lei/lună duce la un total de 4100 lei. Calculul arată că aceste cheltuieli depăsesc în unele situatii cîstigul efectiv al cabinetelor“, se arată în declaratia politică a senatorului.
Acesta a mai precizat că are semnale deloc pozitive de la Asociatiile medicilor de familie, si că o consecintă imediată a cresterii nejustificat de mari a chiriei va duce la o taxare suplimentară a pacientilor, pentru plata utilitătilor, a folosirii spatiilor de asteptare, tot cetăteanul fiind cel care va suporta cresterea redeventei. Drept urmare, Eugen Nazare Tapu a cerut implicarea factorilor de decizie, atît de la nivel central, cît si local, pentru sprijinirea acestei activităti esentiale pentru cetăteni.