Potrivit lui Swaab, 'tunelul luminos' pe care multi pacienti afirmă cu certitudine că l-au văzut în pragul morti si despre care cred că ar fi începutul vietii de după moarte, este de fapt o senzatie generată de lipsa de irigare sanguină a globului ocular, ce provoacă pierderea vederii periferice si produce o lumină în centrul ochiului.

Cât despre senzatia de 'plutire' în afara propriului corp, neurologul citat o atribuie cantitătii insuficiente de oxigen din girusul angular, partea creierului responsabilă cu senzatia de echilibru. El îsi sprijină această teorie pe un experiment în cursul căruia a stimulat respectiva zonă cerebrală la unii pacienti constienti, care au avut aceeasi viziune din afară asupra propriului trup, dar care au revenit în acesta odată cu terminarea stimulării.

Pe lângă senzatiile din pragul mortii, Dick Swaab mai abordează si alte subiecte în cartea 'We are our brains', două dintre ele fiind atractia dintre cele două sexe si boala Alzheimer. În cazul primului, el consideră că creierul nostru este cel care ne determină să ne alegem perechea pe care o considerăm potrivită. 'Relatia dintre un cuplu se stabileste în mod inconstient, iar acest lucru se numeste îndrăgostire, dar creierul este cel care evaluează rapid toate avantajele si inconvenientele', argumentează neurologul. Cât despre boala Alzheimer, el nu crede că în următorii zece ani vom asista la aparitia unei terapii eficiente împotriva acestei afectiuni.

Neurologul olandez ne dă si câteva sfaturi pentru a ne păstra creierul în stare bună până la adânci bătrâneti, si anume să ducem un stil de viată care să prevină obezitatea, astfel încât să mentinem sănătatea vaselor sanguine, si să nu abuzăm de medicamente. 'Mai bine cheltuim banii pentru a cumpăra o carte bună, pentru a ne păstra agilitatea mintală', subliniază Dick Swaab.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro