Marea majoritate a medicilor de familie vrânceni și-au achiziționat cititoare de carduri. De asemenea, și spitalele din județ au cumpărat astfel de aparate. Reprezentanții CAS Vrancea susțin că medicii pot valida serviciile medicale în sistemul cardului național de sănătate.
Aproximativ 190 de mii de vrânceni vor beneficia de servicii medicale, în mai puțin de trei săptămâni, doar în baza cardului național de sănătate. Oficiul de Poștă Vrancea a finalizat procedura de distribuire a cardurilor, așa că asigurații care au primit acest document trebuie să se prezinte la medici pentru inițializarea lui. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, toți medicii trebuie să își achiziționeze cititoare de carduri, ale căror prețuri variază între 60 și 350 lei. Deși sunt obligați să își cumpere aceste cititoare, culmea, dacă nu se conformează, nu primesc nicio sancțiune. „Medicii sunt obligați să-și achiziționeze cititoarele de carduri. La momentul actual, nu există nicio sancțiune pentru cei care nu-și cumpără cititoarele de carduri, dar eu cred că este în interesul fiecarui medic să-și cumpere aceste cititoare, pentru că doar așa vor putea acorda servicii medicale”, a precizat Mihai Copaci, șeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea.
În Vrancea, marea majoritate a medicilor de familie, a celor specialiști și din spitale și-au achiziționat cititoarele de carduri. Medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, ne-a declarat că și-a cumpărat acest cititor de carduri, dar, momentan, nu îl poate utiliza, deoarece sistemul informatic al CAS nu permite. „Mi-am cumpărat cititorul de carduri. Am dat pe el 250 lei plus service-ul. Eu mi l-am achiziționat prin furnizorul de soft de cabinet, dar degeaba, pentru că nu pot inițializa cardurile, pentru că nu merge sistemul”, ne-a spus medicul Grigore Hanță.
Spitalele și-au cumpărat cititoare de carduri
Aceste cititoare de carduri sunt obligatorii și în secțiile spitalelor, dar și în cabinetele medicilor specialiști din Ambulatoriile de Specialitate. O parte din spitalele vrâncene au fost dotate deja cu aceste cititoare, iar o parte sunt în procedura de achiziție. De exemplu, Spitalul Județean de Urgență Focșani este în procedura de achiziție a acestor cititoare de carduri.
Managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă, ne-a spus că vor fi cumpărate cititoare pentru fiecare secție din spital, dar și pentru fiecare cabinet din ambulatoriul de specialitate. În aceeași situație este și Spitalul din Panciu, care urmează să primească cititoarele de carduri. „Încă nu le-am cumpărat, dar am dat comandă de cinci cititoare pentru secțiile din spital și de încă unul pentru Dispensarul TBC. Între Crăciun și Revelion le vom avea”, dă asigurări managerul Nicolai Mărăscu.
Pentru Spitalul Vidra au fost comandate două cititoare de carduri. Managerul Lăcrămioara David spune că, pentru moment, s-au comandat doar două, urmând ca anul viitor să fie cumpărate și altele, în funcție de necesități. La Spitalul Adjud, au fost achiziționate deja 20 de cititoare de carduri. „Am luat deja de o lună de zile 20 de citioare pentru secții și ambulatoriu și urmează să mai achiziționăm câteva”, spune managerul Spitalului Adjud, medicul Gheorghe Bercea.
Singura unitate spitalicească din județ care a fost dotată în totalitate cu cititoare de carduri este Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. Managerul Costel Negoescu susține că au fost achiziționate șapte aparate, câte unul pentru fiecare medic care lucrează în cadrul unității.
Medicii trebuie să valideze serviciile medicale cu ajutorul cardului
Cu toate că medicii spun că nu pot utiliza, încă, sistemul cardului național de sănătate, reprezentanții CAS Vrancea susțin contrariul, îndemnându-i pe aceștia să valideze serviciile medicale cu ajutorul cardului de sănătate. „Vă informăm că, începând cu data de 25 noiembrie 2014, funcționează sistemul cardului naţional de sănătate, în paralel cu platforma informatică utilizată până în prezent, şi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu C.A.S. VRANCEA vor valida serviciile medicale şi farmaceutice cu ajutorul acestui instrument. Utilizarea cardului naţional de asigurări de sănătate în această perioadă este necesară pentru realizarea unui sistem cu funcţionalitate optimă în momentul în care acesta va deveni obligatoriu. Furnizorii de servicii medicale pot transmite dificultăţile întâmpinate, dar şi constatările privind modul de funcţionare al sistemului cardului naţional, pentru soluţionarea acestora, la adresa de email suport.ceas @casan.ro. Utilizarea în paralel a celor două sisteme de validare a serviciilor se va derula până când vor fi eliminate toate disfuncţionalităţile tehnice şi administrative depistate în utilizarea sistemului cardului de sănătate. După această etapă, cardul naţional de asigurări de sănătate va deveni obligatoriu la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre de Guvern”, se arată într-o informare a CAS Vrancea.
Cei care nu au primit cardul, trebuie să se adreseze CAS
Persoanele asigurate din Vrancea care nu au primit cardul de asigurări de sănătate trebuie să se adreseze CAS. Din cele peste 192 de mii de carduri pe care Oficiul Județean de Poștă Vrancea a trebuit să le distribuie, 5 mii de carduri au fost returnate la CAS Vrancea. Drept urmare, persoanele care nu au primit cardul trebuie să se deplaseze la CAS pentru a-și ridica documentul.
Mai mult, asigurații se pot adresa și unei comisii din cadrul CAS, special înființate pentru a oferi informații asiguraților și furnizorilor de servicii medicale. Persoanele de contact sunt: Mariana Răileanu, consilier principal, Administrare Contribuţii şi Creanţe 0237.227.714, int. 109, cardvn@casvn.ro şi Aurelia Feraru, consilier principal, Administrare Contribuţii şi Creanţe 0237.227.714, int. 112, cardvn@casvn.ro.
Pe card sunt inscripționate următoarele informații: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat şi poate fi activat la medicul de familie. La rându-i, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. Informaţiile de pe cardul naţional de sănatate pot fi accesate de către: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.