041

Adulţii reprezintă cea mai mare parte din populaţie. Serviciile medicale pentru adulţi sunt diferenţiate în funcţie de grupa de vârstă la care se află acestia, de sex şi de bolile pe care le au.

Serviciile medicale preventive pe care le primesc adulţii tineri sunt pentru evaluarea stării de sănătate. Tinerii cu vârtsa intre 18 şi 39 de ani, dacă nu au comportamente la risc deja dobândite, beneficiază de o vizită la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate, o dată la trei ani.

Această periodicitate a fost pusă în pachetul de bază, care se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii, ca urmare a recomandărilor ghidurilor internaţoinale de prevenţie care arată că o evaluare mai frecventă nu este mai rentabilă deoarece ar duce doar la costuri mari fără a se descoperi un risc suplimentar care ar putea să fie tratat.

Serviciile medicale de prevenţie oferite persoanelor cu vârsta între 18-39 de ani, care nu au nicio problemă de sănătate, constau dintr-o consultaţie completă pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire şi recomandarea unor analize, dacă este cazul.

După vârsta de 40 de ani, serviciile medicale preventive de care beneficiază adulţii sunt anuale. Secretarul de stat în Ministeru Sănătăţii, doctorul Adrian Pană spune că propunerea a fost făcută deoarece riscurile de îmbolnăvire cresc exponenţial cu înaintarea în vârstă, în special riscul de boală cardiovasculara şi anume: risicul de a face infarct miocardic şi riscul de a face un accident vascular cerebral.

”Riscul de boală cardiovasculară este cel mai frecvent risc întâlnit în populaţia adultă din România. Aproximativ 40 la sută din populaţia adultă a României, după vârsta de 40 de ani suferă de hipertensiune.

"Hipertensiunea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare.

"Ea poate fi modificată prin tratament. În consecinţă după 40 de ani, persoanele beneficiază de o evaluare anuală, care cuprinde atât evaluarea riscului de boală cardiovasculară, evaluarea anumitor tipuri de riscuri de cancer, a celui de diabet zaharat şi alte riscuri ce se adaugă odată cu înaintarea în vârstă.

"După 50-60 de ani există posibilitatea de a investiga riscul de osteoporoză, în special  la femei, nu că nu ar există şi la bărbat dar într-o proporţie mult mai mică, şi ca măsură preventivă este recomandat să se efectueze la femeie.

"Există cancere care se adaugă cu vârsta, cum ar fi cancerul de sân, la femeie, cancerul colorectal atât la femeie cât şi la bărbat, măsuri care trebuie avute în vedere pentru populaţia vârstnică” precizează secretarul de stat în Ministeru Sănătăţii, doctorul Adrian Pană.

Un alt risc care este întâlnit destul de frecvent este cel de a dezvolta o boală depresivă. Depresia este una din principalele probleme de sănătate atât la nivel mondial cât şi în România, ea se măsoară în ani de dizabilitate, ani în care persoanele afectate nu pot fi productive.

Serviciile medicale preventive sunt aceleaşi pentru toti romanii indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro