Norme Coca 2023 - 2024

Tot mai mulți copii, mai ales mici, cu vârsta de până în doi ani, sunt diagnosticați cu miopie, motiv pentru care părinții trebuie să îi țină cât mai departe de telefoane, tablete și ecranele televizoarelor, a precizat vineri, pentru AGERPRES, dr. Adriana Stănilă, președintele Societății Române de Lentile de Contact și al Societății Române de Cornee și Suprafață Oculară.

"Miopia este o problemă care preocupă pe toată lumea, care poartă ochelari și care are vederea asta scurtă, și încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru ei. (...) Copiii de mici, de la un an jumătate, doi ani, butonează și apasă pe telefoane și parcă este ceva mai multă miopie și este și o miopie mică. Părinții să își țină copiii departe de telefoane, tablete, televizoare. Copiii au tendința să se apropie din ce în ce mai mult", a precizat dr. Adriana Stănilă, care este și medic-șef al Secției Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Aceasta susține că, mai ales în cazul copiilor miopi, medicii oftalmologi prescriu lentilele dure, care se poartă doar noaptea, dar care sunt costisitoare. Prețul acestor lentile dure este de până la 2.000 de lei, pentru un tratament de un an, maxim un an jumătate, conform Dr. Adriana Stănilă.

Peste 300 specialiști oftalmologi din România, Italia, Elveția, Israel, Ungaria și Ucraina vor discuta începând de vineri, la Sibiu, despre miopie, în cadrul Congresului anual al Societății Române de Lentile de Contact și al Societății Române de Cornee și Suprafață Oculară.

Manifestarea a început vineri, la ora 9.00, cu prezentări teoretice cu amprentă personală pe tematici diverse și de mare actualitate. Printre acestea se numără 'Tratamentul medicamentos al miopiei', prezentare susținută de prof. univ. dr Adriana Stănilă. După susținerea prezentărilor teoretice vor avea loc discuții pe temele abordate, iar apoi congresul va continua cu susținerea unor lucrări științifice despre controlul miopiei prin terapii sau intervenții chirurgicale, dificultăți în diagnostic, rezultate și reușite ale tratamentelor etc., susținute de specialiști din țară și din străinătate.

'Miopia este un viciu de refracție în care pacienții nu văd bine la distanță, deoarece la ochii miopi imaginea se formează în fața retinei. Pentru a o aduce pe retină se folosesc diferite metode. Cea mai folosită este corecția cu lentile aeriene montate într-o ramă de ochelari, apoi lentile de contact care pot să fie lentile de contact moi sau dure. O tehnică nouă folosită în corecția miopiei este ortokeratologia, prin care pacientul poartă lentilele de contact noaptea, iar ziua beneficiază de o vedere clară după scoaterea acestora. Efectul este reversibil, motiv pentru care lentile trebuie purtate regulat', a explicat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Prezentările vor continua sâmbătă 8 noiembrie, fiind deschise de prof. univ. dr. Adriana Stănilă cu o lucrare privind 'Opțiuni chirurgicale în tratamentul miopiei', care va consta în noțiuni teoretice, dar și un moment de 'live surgery', printr-o transmisie de la o clinică din oraș.

'Chirurgia refractivă corneană reprezintă o metodă modernă prin care este corectată miopia cu ajutorul unui laser special prin care este remodelată corneea. Cu ajutorul acestei metode se poate corecta miopia până la—10—12 dioptrii și astigmatismul până la 6 dioptrii. Există soluția chirurgiei refractive cristaliniene, în cazul în care chirurgia refractivă corneană nu se poate aplica, care înlocuiește cristalinul natural cu un cristalin artificial sau se poate implanta un cristalin artificial peste cristalinul natural. Practic, prin dotările și tehnica actuală se poate corecta miopia și se poate elimina dependența de ochelari a miopului', a detaliat prof. univ. dr. Adriana Stănilă.

Cea de-a doua parte a zilei de sâmbătă va fi dedicată unui simpozion în care participanții vor discuta despre importanța prevenției afecțiunilor oculare, noi opțiuni de tratament ale acestora, modalități de abordare, noutăți în domeniu și perspective terapeutice, iar duminică, în ultima zi a congresului, participanții avea posibilitatea să se exprime în cadrul unui atelier de lucru.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro