Norme Coca 2023 - 2024
O tânără din SUA care suferea de cancer în fază terminală a considerat că nu boala trebuie să-i decidă sfârşitul. Din acest motiv, femeia s-a sinucis. Dar nu înainte de a-şi înregistra şi distribui pe internet dureroasa poveste. Acum, de dincolo de mormânt, a devenit un simbol al luptei pentru dreptul de a muri.

Brittany Maynard abia împlinise 29 de ani, atunci când a aflat că mai are de trăit doar 6 luni.

După ce m-am căsătorit am început să am dureri de cap destul de severe şi nu am înţeles de ce, pentru că nu mai păţisem aşa ceva niciodată. Chiar înainte să fiu diagnosticată, eu şi soţul meu încercam să avem un copil. Este sfâşietor pentru amândoi”, povestea Brittany Maynard.

Tânăra a fost diagnosticată cu o formă foarte agresivă de cancer la creier.

Întreaga familie a luat atunci decizia să se mute în Oregon, unul dintre cele 5 state americane care a legalizat "dreptul de a muri cu demnitate". Acolo, un doctor i-a prescris tinerei medicamente cu care să-şi poată pune capăt vieţii, atunci când decide ea.

Brittany şi-a spus întreaga poveste într-un fel de manifest, postat pe internet. Imaginile au adunat mai bine de 10 milioane de vizualizări şi au redeschis dezbaterea despre dreptul de a muri în Statele Unite.

Ultimele luni de viaţă, Brittany şi le-a petrecut în scurte călătorii alături de rude şi prieteni. Apoi, când a simţit că agonia nemiloasei boli se apropie, şi-a pus capăt zilelor exact aşa cum planificase. În casa ei, înconjurată de cei dragi. Celor care au apucat să o cunoască, le-a lăsat amintiri de neşters. Iar milioanelor de oameni care i-au aflat povestea doar de pe internet, le-a lăsat un sfat:

„Trăieşte momentul! Fă ceea ce este important pentru tine, lucrurile de care îţi pasă, care contează, şi uită restul”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro