Norme Coca 2023 - 2024

Femeile fumătoare și supraponderale au o percepție mai slabă a gustului dulciurilor și grăsimilor, fiind înclinate să consume mai mult din aceste categorii de alimente - arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Washington, preluat de passionsante.be.

Foto: (c) TANJUG ARHIVĂ

Se știe în prezent că cine renunță la fumat se poate îngrășa (de cele mai multe ori moderat) din cauza unor factori ca fenomenul de compensare sau faptul că nu mai există nicotina care taie foamea. Însă cercetătorii americani apreciază că tocmai fumatul ar putea accentua luarea în greutate în cazul femeilor obeze. Ei au alcătuit un grup de femei cu vârste cuprinse între 21 și 41 de ani: fumătoare supraponderale, fumătoare cu greutate satisfăcătoare, nefumătoare cu exces de greutate și nefumătoare de greutate normală. Ele au mâncat budinci cu vanilie, cu conținuturi diferite de materie grasă și zahăr, și li s-a cerut să aprecieze cât sunt de dulci și cremoase, să cuantifice plăcerea simțită când au mâncat deserturile, precum și dorința de a lua și o altă porție.

Rezultatul a fost că fumătoarele supraponderale percep mai puțin bine gusturile, fiind mai înclinate să mai ceară o porție. Numai fumatul (și impactul lui asupra simțului gustului) nu poate explica acest lucru pentru că fumătoarele cu greutate normală nu au reacționat la fel. Autorii studiului nu înțeleg prea bine motivele acestui fenomen, dar consideră că, în cazul femeilor obeze, fumatul accentuează luarea în greutate. Cu ale cuvinte, dacă se lasă de fumat, își pot controla mai bine greutatea, încheie passionsante.be.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro