Oficialii din Sănătate şi Educaţie le-au pregătit părinţilor o „surpriză“ cu doar o săptămână înainte de începerea noului an şcolar. Printr-un ordin comun, s-a decis ca preşcolarii şi elevii care vor intra în colectivitate să prezinte o adeverinţă care se întinde pe cinci pagini. Medicii de familie se aşteaptă, deja, la o avalanşă de programări şi spun că se vor crea blocaje din cauza birocraţiei.
Emis cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, un proiect comun al Ministerului Sănătăţii şi cel al Educaţiei prevede obligativitatea prezentării, de către elevi şi preşcolari, de adeverinţe medicale la început de an şcolar. Aceste documente medicale necesare pentru intrarea în colectivitate ar trebui depuse la sediul unităţilor de învăţământ, de către părinţii preşcolarilor şi elevilor, până la data de 1 octombrie 2015. Deşi se dă acest termen, atât medicii de familie, cât şi părinţii se declară nemulţumiţi întrucât, în loc să se simplifice eliberarea acestor acte, noile prevederi implică şi mai multă birocraţie.
Respectiva adeverinţă medicală ar trebui să cuprindă date despre eventuale antecedente patologice ale copilului şi să includă şi ce alergii are la medicamente, alimente sau altele, precum şi despre vaccinurile efectuate de către fiecare preşcolar şi elev. Şi lucrurile nu se opresc aici. Elevii vor fi supuşi unor examene fizice, pentru a le fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială. În plus, adeverinţa medicală obligatorie la începutul anului şcolar ar trebui să cuprindă date despre eventualele boli de care suferă copilul, precum: astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare şi dezvoltare, diabet zaharat, leziuni osteoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză. Dacă se bifează una dintre aceste afecţiuni, este necesară şi ataşarea documentelor relevante. Medicii de familie vor trebui să supună copiii şi unui examen fizic general şi să completeze actul medical cu aspectul dentiţiei, cel pulmonar, abdominal, cardiovascular, dezvoltare comportamentală şi de limbaj etc.
Medicii de familie, şi aşa depăşiţi de birocraţie, se declară nemulţumiţi şi din prisma faptului că pe spinarea lor este aruncată toată responsabilitatea. „Zilele acestea am participat la o conferinţă la care s-a ridicat şi această problemă şi sperăm să se clarifice. Nu cred că este normal ca întreaga responsabilitate să revină medicului de familie. În plus, va fi o avalanşă de prezentări la cabinetele medicale. Starea clinică se evaluează în luna în care este născut copilul şi ar trebui să fie suficient şi, mai mult, nu trebuie amestecate afecţiunile cronice cu cele acute ale copiilor“, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis“, dr. Laura Condur.
Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, declaraţiile au fost „liniştitoare“. „Este o procedură normală pentru copiii aflaţi la începutul unui ciclu, cum este primul an de grădiniţă, clasa pregătitoare, la intrarea în clasa a V-a sau a IX-a. Termenul de 1 octombrie este suficient pentru a rezolva obţinerea unor astfel de adeverinţe şi ar trebui doar ca fiecare să îşi facă datoria, aşa cum este firesc“, a declarat inspectorul şcolar Irinela Nicolae.
Noul ordin a apărut în urma reclamaţiilor făcute de părinţi, care se plângeau de faptul că sunt obligaţi să plătească din buzunar analizele la intrarea copiilor în colectivitate. În loc să rezolve această problemă, părinţii vor fi şi mai mult puşi pe drumuri, sunt expuşi la alte cheltuieli şi puşi să stea de pază pe la uşile medicilor de familie.