Acestea vor functiona ca structuri de economie sociala, facilitand atat accesul pacientilor la ingrijiri medicale stomatologice, cat si crearea a 30 de locuri de munca pentru persoanele din categoriile vulnerabile.

Conceptul de structura de economie sociala” incepe sa prinda si in Romania. Principalul beneficiu este ca acestea vin in ajutorul categoriilor defavorizate prin serviciile pe care le ofera, creand totodata locuri de munca pentru persoane din aceste categorii.

Pentru prima data in Romania, 10 astfel de structuri de economie sociala vor fi infiintate pentru a contribui la ameliorarea sanatatii orale in randul persoanelor cu situatii materiale precare sau din categorii sociale defavorizate. In contextul in care Romania sta extrem de prost la acest capitol, dupa cum releva rezultatele unui studiu comunicate recent, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, decizia este una salutara. Societatea de Stomatologie Estetica din Romania a anunta ca va fi demarat si un proiect cu finantare europeana care isi propune infiintarea, in urmatoarele 12 luni, a 10 cabinete stomatologice care sa functioneze ca structuri de economie sociala, venind in sprijinul persoanelor defavorizate din punct de vedere material si social.

Studiul care a determinat demararea acestui proiect arata ca in Romania anului 2014, rata mortalitatii datorate cancerului la buze, cavitatea bucala sau faringe este in continua crestere, tendinta fiind de 12 ori mai mare la barbati decat in randul femeilor. Acelesi studiu releva faptul ca peste 70 la suta dintre romani nu au toti dintii naturali, iar 30 la suta dintre acestia si-au pierdut toti dintii, purtand sau avand nevoie de proteza dentara.

Mai ingrijorator este faptul ca  83 la suta dintre copiii din Romania cu varsta de 6 ani au dintii afectati de carii, procentul ajungand la 94 la suta la varsta de 18 ani.  Studiul mai arata ca 32 la suta dintre romani nu reusesc sa se hraneasca normal din cauza problemelor de masticatie provocate de o dantura precara. Tendinta numarului de consultatii si tratamente stomatologice in Romania este in continua scadere, chiar si prin comparatie cu situatia din timpul regimului comunist. Astfel, in anul 1970 se inregistra o rata de 1,09 consultatii si tratamente la un locuitor, in timp ce in 2008, rata scazuse la 0,35.

In Romania, unui medic stomatolog ii revin in medie 1.725 de pacienti, in timp ce in Norvegia, media de pacienti la un medic este de 833. Numarul specialistilor din domeniul stomatologic este foarte scazut in Romania, existand la acest moment 100 de igienisti dentari, 6.000 de asistente, 6.000 de tehnicieni dentari, 157 de specialisti in chirurgie orala, 412 in ortodontie si 234 in chirurgie maxilo-faciala.

Printre principalele cauze ale sanatatii orale precare a romanilor se numara problemele economice si sociale, iar de la acest aspect a pornit si initiativa proiectului demarat de Societatea de Stomatologie Estetica din Romania. Beneficiind de o cofinantare din fonduri europene prin POSDRU, proiectul isi propune infiintarea in urmatoarele 12 luni a 10 cabinete stomatologice sub forma de structuri de economie sociala, avand ca scop solutionarea unor probleme atat de ordin medical, cat si social.

Cabinetele medicale vor fi infiintate atat in mediul urban cat si in cel rural, doua dintre ele urmand a fi infiintate in Bucuresti si cate unul in Timisoara, Oradea, Iasi, Zalau, Topolovatu Mare – judetul Timis, Rediu – judetul Iasi, Crasna - judetul Salaj si Vadu Crisului – judetul Bihor. Preturile practicate la aceste cabinete vor fi unele preferentiale, pentru a facilita accesul cat mai multor pacienti apartinand grupurilor vulnerabile. Cabinetele vor fi deservite de 10 specialisti de cea mai inalta calificare, carora li se vor adauga alte 30 de persoane care vor fi recrutate din randul grupurilor vulnerabile si vor fi incluse intr-un program de formare profesionala, oferindu-li-se apoi un loc de munca la aceste cabinete, realizandu-se astfel si integrarea sociala a celor 30 de persoane.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro