Mai mult de o treime din migranții din Africa Subsahariană depistați cu HIV, care trăiesc în Ile-de-France, au fost infectați cu virusul SIDA după sosirea în Franța, potrivit unui studiu publicat marți în Bulletin épidémiologique hebdomadaire (BEH).
Până în prezent, epidemia din Africa Subsahariană — cu aproape 25,8 milioane de persoane infectate cu HIV în 2014 și 70% de noi infecții în lume — ar putea lăsa să se creadă că migranții subsaharieni seropozitivi au contractat virusul SIDA înainte de sosirea lor în Franța.
Or, dimpotrivă, contaminarea pentru o mare parte dintre ei (între 35% și 49%) s-a produs în Franța, conform acestui studiu realizat în rândul migranților subsaharieni care trăiesc în Ile-de Franta de către Annabel Desgrées Lou, director de cercetare la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare, în colaborare cu Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală.
Sondajul a fost realizat în perioada februarie 2012 — mai 2013, pe 898 de pacienți (dintre care 550 femei) infectați cu HIV, în 74 de servicii de sănătate din Ile-de-France, regiune care găzduiește cel mai mare număr de imigranți din Africa neagră.
În medie, pacienții erau în vârstă de 43 de ani și se instalaseră în Franța de 12 ani.
Proporția migranților infectați după sosirea lor în Franța a fost estimată din datele biografice (istoria migrației, activitatea sexuală și teste de depistare efectuate în Franța) și clinice.
Infectarea cu HIV a fost considerată ulterioară sosirii în Franța în mai multe cazuri: cel puțin o analiză negativă pentru depistarea virusului, în Franța; diagnosticarea cu HIV s-a făcut la mai mult de 11 de ani de la sosirea în Franța; sau viața sexuală a început în Franța.
În celelalte cazuri, pentru a stabili data infectării, cercetătorii s-au bazat pe scăderea celulelor CD4 (celule sanguine, țintă principală a virusului SIDA).
La rezultate similare au ajuns și alte cercetări. Astfel, potrivit unui studiu britanic, aproape 31% din migranții subsaharieni diagnosticați cu HIV între 2004 și 2010 au fost infectați după sosirea în Marea Britanie. În Europa, un studiu denumit "aMASE", realizat în 2013, a constatat, de asemenea, că 31% din bolnavi contractaseră virusul după instalarea lor în noua țară de reședință.
"Aceste rezultate combat ideea potrivit căreia luarea în evidență a migranților constă în primul rând în diagnosticare și începerea tratamentului", spune Annabel Desgrées du Loű. Depistarea infecției și tratamentul sunt, desigur, importante", dar în același timp trebuie prevenită infecția", a subliniat ea.
AGERPRES