Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a găzduit al cincilea workshop cu participare internaţională în domeniul chirurgiei ginecologice oncologice, în cadrul căruia sunt prezentate noi procedee de intervenţie la paciente diagnosticate cu cancer, unele dintre acestea fiind în stadii foarte avansate.
Conf. univ. dr. Mihai Emil Căpîlnă, medic primar obstetrică-ginecologie la SCJU, a precizat că toate intervenţiile chirurgicale care s-au efectuat, timp de trei zile, de către medici din România şi din Ungaria au fost transmise în direct din sala de operaţie, cu ajutorul unui videoproiector, astfel încât toţi participanţii să poată vedea noile metode utilizate în chirurgia ginecologică oncologică.

Dr. Căpîlnă a arătat că prin acest workshop se doreşte punerea accentului pe partea practică operatorie din domeniul ginecologiei. "În concret, noi transmitem live din sala de operaţie toate aceste intervenţii radicale şi supraradicale oncologice. Este o continuare a colaborării noastre începută în urmă cu mai mulţi ani cu medici din Budapesta şi care deja a devenit o tradiţie. În prima zi a operat un doctor din Budapesta, a efectuat două intervenţii chirurgicale, astăzi şi mâine operăm noi, echipa din Târgu Mureş. Avem prevăzute patru intervenţii oncologice complexe, de durată mai mare. Din păcate ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte prevalenţa cancerului de col uterin, avem cazuri foarte multe, majoritatea dintre acestea fiind depistate în cazuri destul de tardive şi din această cauză este nevoie de intervenţie laborioasă pentru a oferi şansă acestor paciente. Este şi tehnologie nouă, dar noi punem accentul în primul rând pe tehnici chirurgicale pe care şi eu personal le-am învăţat în Vestul Europei, în stagiul de perfecţionare pe care l-am urmat în străinătate şi pe care încerc acum să le implementez în ţara noastră. Îmi doresc ca această campanie de screening care a fost demarată la nivel naţional să reducă mult din incidenţa acestei boli", a precizat dr. Căpîlnă.

Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a SCJU Târgu Mureş, profesor universitar doctor Szabo Bela, a precizat că această clinică începe să devină un centru de ginecologie oncologică, întrucât aici se adresează tot mai multe paciente, iar din acest motiv în cadrul workshop-ului sunt prezentate intervenţii foarte grele, deosebit de grave, cazuri "disperate", unde este nevoie de intervenţie de amploare. "Joi s-a operat o recidivă după un cancer de col unde s-a efectuat o aşa zisă exenteraţie pelvină, în care se îndepărtează şi vezica urinară şi uterul şi se creează o vezică artificială. Din păcate, ţara noastră este printre ţările fruntaşe la capitolul cancer de col uterin, în sensul că avem multe astfel de cazuri, iar în ţară sunt foarte puţine clinicile unde se operează cazurile de anvergură mare. La Târgu Mureş începem să operăm tot mai multe paciente care vin şi din alte judeţe, nu doar din Mureş", a precizat dr. Szabo. AGERPRES

Sursa
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro