Norme Coca 2023 - 2024

În majoritatea cazurilor, cancerul de plămâni este diagnosticat când deja se înregistrează metastaze, ceea ce face foarte dificil tratamentul, avertizează specialiştii pneumologi.

„Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate formele de cancer. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire... Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie“, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România. FABC derulează luna aceasta campania „Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul“, pentru a face cunoscut faptul că această formă agresivă de cancer poate fi prevenită cu uşurinţă şi poate fi depistată devreme, cu condiţia să facem investigaţii periodice.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, spun specialiştii. Deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze. Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:
tuse; spută cu sânge;

dispnee (dificultăţi de respiraţie);

durere; pneumonii sau bronşite repetate;

oboseală;

lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;

răguşeală;

transpiraţii ale feţei şi gâtului.

Un deces la fiecare 30 de secunde „Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, precizează medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

„Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“,

avertizează medicul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie. Cauza principală poate fi prevenită cel mai uşor Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Campania „Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul“ este derulată în perioada 10-30 noiembrie de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Română de Cancer, în parteneriat cu Secţiunea de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Pneumologie şi Roche România. Pentru mai multe informaţii despre cancerul pulmonar, accesaţi site-ul campaniei www.invingemcancerul.ro.

Citeste mai mult: adev.ro/mwgt8i

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro