Dezastrul din clubul Colectiv a pus la grea încercare spitalele din Bucureşti, care au avut de tratat, în scurt timp, în jur de 150 de răniţi. Cum ar sta lucrurile în cazul unui cutremur cu mii de victime? Deloc bine, spun experţii, care au stabilit că unităţile medicale din Capitală nu pot interna în timp util pacienţii transportaţi de toate ambulanţele disponibile.

În cazul unui cutremur de magnitudine 8 în Bucureşti, cu peste 3.000 de victime, spitalele ar fi depăşite de situaţie. E concluzia bazată pe cifre, a unui studiu făcut de experţi.

„Capacitatea de spitalizare a tuturor spitalelor de urgenţă din Bucureşti este de 24,7 victime pe oră. Capacitatea de transport, ambulanţe, SMURD, ambulanţe private, dacă le pui pe toate să transporte, vor face cozi la spitale, pentru că spitalele au capacitatea mult mai mică”, spune Nicolae Steiner, expert internaţional NATO pentru medicina de dezastru.

Oficial, în Capitală şi în judeţul Ilfov sunt 154 de locuri în spitale pentru persoanele care au suferit arsuri şi doar 178 de paturi pentru pacienţii care trebuie internaţi la terapie intensivă.

Sunt spitale care au, depinde de profilul spitalului, care au cinci locuri sau spitale care 20 sau 30, cum este spitalul Floreasca, de exemplu”, spune Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Spitalul Militar are 21 de paturi pentru terapie intensivă, iar Grigore Alexandrescu 20.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne: „Dacă, Doamne fereşte, o să avem o mie de răniţi grav, gândul va fi la redistribuirea lor în ţară, iar acest lucru se face folosind avioane militare, folosind ambulanţe pentru multiple victime”.

Nicolae Steiner, expert internațional NATO pentru medicina de dezastru: „Un bolnav intubat care trebuie neapărat pus pe respirație artificială, instrumentală, în cât timp îl transporți, cum, unde îl transporţi? Trebuie să te bazezi pe locurile din momentul de faţă din Bucureşti”.

Cristian Nițescu, director medical la Spitalul de Arși: „Se pot face spitale de campanii. Și în alte țări, nu cred ca e pregatita nicio țară să aiba 5.000 de locuri să aștepte un dezastru”.

Pe lângă locurile din spitale, mai e şi problema personalului medical insuficient.

Adrian Stănculea, purtător de cuvânt al Spitalului de Arşi: „Sunt studenţi şi voluntari cu care lucrăm. Sunt trei anestezişti - atât au mai rămas - şi chirurgi - șase, ajutaţi de rezidenți”.

După tragedia din clubul Colectiv, la noi au sosit echipe de medici din Israel şi Franţa, care îi ajută pe colegii lor români. În ultimii opt ani, peste 20 de mii de cadre medicale au părăsit România ca să lucreze în străinătate.

Dotarea spitalelor (paturi pentru terapie intensivă)

Spitalul de Urgenţă Floreasca - 53 de paturi

Spitalul de Urgenţă Bagdasar - 40 de paturi

Spitalul Militar - 21 de paturi

Spitalul Sfântul Pantelimon - 25 de paturi

Spitalul Grigore Alexandrescu - 20 de paturi

Spitalul de Arşi - 15 paturi

Spitalul Elias - 30 de paturi

Spitalul Sfântul Ioan - 26 de paturi.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro