Reprezentantii Sanitas negociaza astazi majorarea salariilor pentru intregul personal sanitar si din sistemul de asistenta sociala. Discutiile se poarta la Ministerul Muncii, iar in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, sindicalistii vor picheta maine, Ministerul de Finante.

Dupa cum anuntau la inceputul acestei luni, reprezentantii Federatiei Sindicale Sanitas au reluat demersurile pentru a-i convinge pe guvernanti sa majoreze veniturile tuturor angajatilor din sistemul sanitar, asistenta sociala  si din unitatile medico-sociale, cu minim 10 la suta pana la sfarsitul acestui an. Ei cer  totodata deblocarea posturilor din sistemul sanitar, asistenta sociala si din unitatile medico-sociale, precum si extinderea prevederilor Contractului colectiv de munca la nivelul sectorului de sanatate si activitati sanitar-veterinare. Termenul pana la care sindicalistii din sanatate au decis suspendarea protestelor declansate in vara era 15 septembrie, termen care a expirat ieri, fara ca vreuna din revendicarile sus-amintite sa fie rezolvata. Totusi, astazi, reprezentantii sindicalistilor participa la discutii cu cei ai Ministerului Muncii, principala tema fiind majorarea salariilor. Negocierile au inceput in urma cu putin timp, iar de rezultatul lor depinde reluarea sau suspendarea definitiva a miscarilor de protest anuntate de sindicalisti dupa data de 15 septembrie.

In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, sindicalistii din Sanatate au anuntat ca vor relua protestele incepand chiar de maine. In prima faza ar urma sa fie reluata pichetarea sediilor Ministerului Sanatatii, a celui de Finante si a Ministerului Muncii, dupa care se va trece la organizarea de mitinguri. Daca nici dupa aceea nu se va da curs revendicarilo lor, se va ajunge la greva de avertisment si apoi greva generala.

De la 1 septembrie, conform intelegerii asupra careia s-a convenit in vara, salariile angajatilor din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala, care castiga mai putin de 1.500 de lei, ar trebui sa fie majorat cu 5 la suta, urmand ca o noua majorare de 5 la suta sa fie operata de la 1 martie 2015. Sindicalistii au fost de acord cu aceasta masura propusa de guvernanti si au decis suspendarea protestelor, insa au cerut revizuirea  deciziei, in sensul acordarii majorarilor salariale intregului personal sanitar si din asistenta sociala, pana la sfarsitul anului in curs.

Inainte de a intra la ncegocierile de astazi, reprezentantii sindicatului nu-si faceau prea mari iluzii ca revendicarile vor fi solutionate, avand in vedere ca au fost aduse la cunostinta autoritatilor inca din luna iulie, iar pana in prezent nu a fost luata nicio masura. „Federatia Sanitas din Romania a decis, pe 9 iulie a.c., sa suspende actiunile de protest pana la data de 15 septembrie 2014, pentru a da posibilitatea reprezentantilor Guvernului Romaniei de a solutiona revendicarile noastre. Constatam, insa, ca la termenul de solutionare a acestor revendicari niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost finalizata, ci, dimpotriva, s-au inmultit cazurile de neacordare a tichetelor de masa si chiar diminuarea ori anularea unor sporuri existente”, a declarat in acest sens, presedintele Federatiei Sindicale Sanitas, Leonard Barascu.

In cazul in care astazi nu se ajunge la o concluzie convenabila pentru salariatii din sanatate, SANITAS ameninta ca protestele vor fi reluate chiar de maine, continuand pichetarea ministerelor, suspendata in urma promisiunilor vara a guvernantilor, iar primul pe lista va fi Ministerul Finantelor.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro