Norme Coca 2023 - 2024

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului interimar al Sănătății și prim-ministru al României, Dacian Cioloș, reprezentanții Federației Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica și Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România afirmă că OMS 870/2004 încalcă ''flagrant" atât Legea 53/2003 — Codul Muncii, art. 11, cât și Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art. 1, pct. 1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiștilor și biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice.

"În calitatea dumneavoastră, de ministru interimar al Sănătății și de prim-ministru al României, vă aducem la cunoștință o încălcare gravă a cadrului legislativ în sistemul de sănătate din România, care duce la dezechilibre majore în ceea ce privește timpul de lucru al personalului medical. Vă semnalăm faptul că, din punctul nostru de vedere, OMS 870/2004 încalcă flagrant atât Legea 53/2003 — Codul Muncii, Art. 11, cât și Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, Art.1, pct.1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiștilor și biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice", se spune în documentul citat.

Potrivit acestora, medicii, chimiști și biologii care efectuează gărzi sunt obligați, în baza acestui Ordin, să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, în pofida faptului că, după 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol atât a vieții pacienților, cât și a medicilor, în egală măsură.

 

"Vă comunicăm faptul că medicii, chimiștii și biologii care efectuează gărzi sunt forțați și exploatați prin OMS 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, fără nicio posibilitate de refuz. În acest context, vă reamintim că, din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de muncă de maximum 8 ore, situație regăsită în prezent în Codul Muncii din România. După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol atât a vieții pacienților, cât și a medicilor, în egală măsură. În plus, există situații în care un medic ajunge să efectueze chiar și șapte ori nouă gărzi lunare, pentru a acoperi deficitul de personal și a asigura un act medical continuu", spun sindicatele din Sănătate.

În plus, ele atrag atenția asupra faptului că, în România, garda nu este considerată timp de muncă, nici vechime în muncă, nici în specialitate, nu este privită ca experiență profesională și nici nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

"Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă doar în România. Garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate și nici nu este privită ca experiență profesională, situație întâlnită doar în România. Considerăm că plata aferentă timpului de gardă suplimentar nu respectă Codul Muncii și, deși este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauze, un fapt întâlnit doar în România. În consecință, vă solicităm, în calitate de ministru interimar al Sănătății și prim ministru al României, abrogarea urgentă a OMS 870/2004 și aplicarea prevederilor Codului Muncii și a Directivei Europene 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru. Din momentul luării la cunoștință a situației expuse în această scrisoarea deschisă, considerăm că deveniți responsabil de consecințele nedorite și nefaste ale menținerii OMS 870/2004", mai spun sindicaliștii din Sănătate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro