Potrivit rezultatelor a două sondaje realizate în spitalele de urgență (respectiv, unități destinate îngrijirilor medicale de scurtă durată, precum și tratamentelor medicale ori chirurgicale urgente) și printre medicii generaliști din Europa, sistemele de tip e-sănătate încep să fie utilizate din ce în ce mai mult. Astfel, în anul 2013, 60% dintre medicii generaliști au folosit aceste instrumente, numărul lor fiind cu 50% mai mare decât în 2007. Cu toate acestea, mai rămân multe de făcut în acest sens, potrivit europa.eu.
Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene: “Europa se confruntă cu o criză în domeniul asistenței medicale, ca urmare a îmbătrânirii populației noastre. Prin valorificarea la maximum a tehnologiilor digitale, putem reduce costurile, îi putem reda pacientului controlul, putem eficientiza asistența medicală și îi putem ajuta pe cetățenii europeni să se implice activ în societate pentru o perioadă mai îndelungată. Trebuie să luăm în continuare pulsul acestui domeniu! Trebuie să schimbăm rapid mentalitatea actuală din sectorul asistenței medicale. Faptul că șase medici generaliști din zece utilizează serviciile e-sănătate înseamnă că medicii se acomodează cu ideea, dar este timpul să intre în febra digitală! Doar 9% dintre spitalele europene permit accesul pacienților la propriile fișe medicale digitale? Să fim serioși! Vreau ca guvernele, inovatorii din domeniul tehnologiilor de vârf, societățile de asigurare, companiile farmaceutice și spitalele să își unească forțele și să creeze un sistem de sănătate inovator și eficient din punct de vedere al costurilor, în cadrul căruia pacientul să se bucure de un grad mai mare de control și de transparență.”
Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate: “Soluțiile e-sănătate au potențialul de a îmbunătăți asistența medicală acordată pacienților și de a spori eficiența sistemelor de sănătate. Sondajele arată că unele state membre conduc detașat clasamentul în ceea ce privește utilizarea e-prescripțiilor și a fișelor medicale electronice spre beneficiul pacienților și, astfel, pot servi drept sursă de inspirație pentru altele. Contez pe toate statele membre să profite de potențialul soluțiilor e-sănătate și să coopereze în această privință în cadrul rețelei e-sănătate a UE”.
Dacă ar fi puse în practică pe deplin, aceste servicii ar oferi pacienților mai multe informații, posibilitatea de a se implica mai mult în procesul de îngrijire medicală, un acces mai bun la sfaturi și tratamente medicale și ar putea eficientiza sistemele naționale de sănătate.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)