Norme Coca 2023 - 2024

Într-o ţară cu un sistem de sănătate bolnav, medicii sunt acuzaţi că fură. Anchetele poliţiei şi ale procurorilor DNA au scos la iveală infracţiuni grave şi prejudicii de milioane de euro. În spitalele româneşti, chirurgii au făcut operaţii estetice pe banii statutului, au luat medicamentele bolnavilor de cancer și au încasat comisioane în urma unor licitaţii trucate. Zeci de cadre medicale sunt cercetate penal. 

Medici renumiţi au fost acuzaţi că au furat ani de zile dintr-un sistem şi aşa sărăcit. În luna aprilie, poliţiştii şi procurorii bucureşteni au destructurat o reţea de medici şi asistente care ar fi decontat operaţii estetice la stat. Erau angajaţii Spitalului de Arşi din Capitală.

Doctorii s-ar fi folosit de apatura spitalului şi ar fi efectuat zeci, poate chiar sute de intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare. Şi poate măsurile procurorilor ar fi fost mai blânde dacă pacienţii obişnuiţi n-ar fi avut de suferit. Anchetatorii spun că medicii îi neglijau pe bolnavi şi chiar îi culcau câte doi în pat atunci când erau ocupaţi cu tinerele cărora le-ar fi mărit sânii sau reparat nasul.

O lună mai târziu, lumea medicală era din nou în antenţia anchetatorilor. Medici, farmacişti şi oameni de afaceri ar fi decontat fără scrupule reţete ale bolnavilor de cancer. Medicamentele, şi aşa rare, erau valorificate de doctori de la Spitalul Fundeni cu ajutorul unor farmacişti. Ioana Vonica, soţia unuia dintre cei mai bogaţi români, era acuzată, împreună cu ceilalţi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, că ar fi prejudiciat statul cu peste trei milioane de euro.

Scandalurile nu se mai opresc. Procurorii anticorupţie spun că au indentificat mai multe firme care au dat mită unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii şi unor medici de la patru spitale din Capitală, să fie siguri că vor câştiga licitaţii pentru modernizarea unor secţii de nou născuţi. Finanţarea proiectelor o făcea Banca Mondială, iar prejudiciul estimat de anchetatorii DNA este de ordinul milioanelor de euro.

„În cadrul ministerului există un departament pentru implementarea fondurilor provenite din Banca Mondială şi la Direcţia de Achiziţii din Minister”, spune Răzvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Zeci de medici, farmacişti şi funcţionari din sistemul de sănătate sunt acum cercetaţi penal şi acuzaţi că ar fi băgat ilegal bani mulţi în buzunar. Pe unii dintre ei instanţele i-au arestat, aşa că va trece multă vreme până când îşi vor putea practica din nou meseria. Aceea de a ajuta oameni bolnavi.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro