Şeful biroului OMS la Bucureşti a declarat, la RRA, că România are în continuare unul dintre cele mai ridicate riscuri de îmbolnăvire şi deces din cauza bolilor cronice.

Sistemul de sănătate din România ca şi starea de sănătate a populaţiei se află încă în tranziţie - a apreciat, în această dimineaţă, la "Apel Matinal", şeful biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Bucureşti, Victor Olşavski.

Audio: Simona Şerbănescu, în dialog cu Victor Olşavsk

Avem, în continuare, cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană şi unul dintre cele mai ridicate riscuri de îmbolnăvire şi deces din cauza bolilor cronice - a menţionat, între altele, Victor Olşavski.

"Starea de sănătate a populaţiei României este într-o continuă îmbunătăţire, dar, totuşi, România nu se situează încă - să zicem - la un nivel satisfăcător prin comparaţie cu celelalte state ale Uniunii Europene. Dacă speranţa de viaţă în România, pentru anul 2010, era de 73,8 ani, media Uniunii Europene era deja pe la 80 de ani", a explicat Victor Olşavski.

Potrivit acestuia, una dintre priorităţile OMS la Bucureşti este reducerea, până în 2025, cu 25% a incidenţei celor patru mari boli care cauzează decesul românilor: cancerul, diabetul, bolile cardio-vasculare şi bolile respiratorii cronice.

"Am calculat că probabilitatea românilor de a deceda între vârsta de 30 şi 70 de ani, datorită bolilor mari netransmisibile - cancerul, diabetul, bolile cardio-vasculare şi bolile respiratorii cronice - este de 23%.

"Aceeaşi probabilitate calculată pentru Franţa este de 11%.

"Considerăm că  Franţa are unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate din lume.

"De aceea avem în obiectiv, până în 2025, să reducem cu 25% incidenţa acestor boli netransmisibile", a afirmat Victor Olşavski.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro