Sistemul de sănătate se prăbuşeşte. Preşedinţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au fost suspendaţi, conform unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Preşedinţii au fost suspendaţi ca urmare a modificării indicatorilor de performanţă cu peste 50 la sută.
Ordin intrat în vigoare cu mare viteză
Ordinul care a dus la revocarea din funcții a celor 42 de șefi de case de asigurări de sănătate a fost dat ieri și tot ieri a și fost publicat în Monitorul Oficial. "S-au actualizat indicatorii de performanță pentru posturile de președinți directori generali de case de asigurări. Indicatorii pe care am funcționat până ieri erau perimați și s-au creat indicatori noi, ținând cont de gradul de informatizare(cardul național de asigurări de sănătate, dosarul electronic), de obiectivele din sistem. Acum s-au schimbat peste 50% din indicatorii care erau valabili până acum", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.
Până la concurs, conduc interimarii
Potrivit legii, în asemenea situații, "se revoca, se numesc niște președinti interimari până la organizarea unui concurs pentru ocuparea funcțiilor. Concursul trebuie anunțat public timp de 30 de zile. Va dura ceva timp până când va fi organizat concursul", a mai arătat sursa citată.
"Acolo unde președinții îndeplinesc criteriile actuale, au rămas interimari, unde nu le îndeplinesc au fost numiți alți funcționari din Casă care îndeplinesc condițiile", a mai declarat pentru EVZ Mihaela Tănase.
Suspiciuni de schimbare pe criterii politice
Potrivit presei locale din mai multe județe ale țării, mai mulți șefi de case județene de asigurări de sănătate intenționează să atace în justiție schimbarea lor din funcție, ținând cont de faptul că unii dintre ei au dat concurs pentru ocuparea funcției. Unele publicații relatează despre suspicionarea schimbărilor pe criterii politice.
La Vaslui, a fost dată jos Simona Polak(PNL) care fusese instalată în funcție în timpul USL, dar după ruperea uniunii ea a fost menținută în funcție. Obiectiv de Vaslui titrează: "Pesediștii au pus parul pe foștii aliați liberali. Simona Polak, revocată din funcție!"
La Botoșani, Costel Lupașcu este cel revocat din funcție. El spune că se va prezenta la concurs.
La Neamț, juristul Radu Firăstrău își punea astăzi ordine în documente, deși nu știa exact cui va preda prerogativele funcției.
COMUNICAT
Au fost actualizaţi indicatorii de performanţă pentru postul de director general al CNAS şi pentru funcţia de preşedinte-director general al caselor judeţene de asigurări de sănătate
În urma actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale preşedinţilor-directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate au încetat în data de 30 septembrie 2015.
Până la organizarea concursurilor de ocupare a acestor funcţii, au fost numiţi preşedinţi-directori generali interimari, persoane care îndeplinesc condiţiile necesare pentru această funcţie.
Modificarea, în proporţie de peste 50% , a indicatorilor de performanţă generali şi specifici şi a cerinţelor specifice postului de preşedinte-director general s-a realizat ţinând cont de actualele obiective ale sistemului de asigurări sociale de sănătate.
“Am considerat necesară această redefinire a obiectivelor, indicatorii de performanţă erau perimaţi. Preşedinţii-directori generali revocaţi din funcţie au posibilitatea să participe la concursurile care vor fi organizate pentru ocuparea acestei funcţii în concordanţă cu noii indicatori”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Actualizarea indicatorilor s-a realizat cu precădere ţinând cont de gradul actual de informatizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Introducerea cardului naţional de sănătate dă o nouă dimensiune activităţii caselor de asigurări de sănătate din punct de vedere al monitorizării, evaluării, validării şi decontării serviciilor medicale.
Îmbunătăţirea colaborării cu furnizorii de servicii medicale în interesul asiguraţilor este un obiectiv prioritar al sistemului de asigurări de sănătate.
Creşterea responsabilităţii şi a transparenţei în utilizarea eficientă a fondurilor din sistem, precum şi a disciplinei contractuale şi financiare, sunt alte priorităţi transpuse în actualii indicatori de performanţă.
Totodată, se urmăreşte responsabilizarea preşedinţilor-directori generali, manageri locali ai sistemului public de sănătate, prin operaţionalizarea şi cuantificarea mai clară şi obiectivă a rezultatelor activităţii lor. Astfel, numărul indicatorilor de performanţă a crescut de la 65 la 111.