Norme Coca 2023 - 2024

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesionistii din domeniul medical din România sunt cei mai căutati, acestia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anuntate. Compania reprezintă peste 200 de agentii de recrutare si 300.000 de candidati din România.

Aproximativ 2.300 de locuri de muncă pentru profesionistii din domeniul medical au fost anuntate pentru români prin intermediul Tjobs. Anunturile nu includ însă oferte pentru personalul care acordă îngrijire la domiciliu, acestea fiind clasificate separat.

Datele diferă semnificativ de cele din ianuarie 2013, atunci când cele mai multe locuri de muncă anuntate priveau domeniul hotelier, înainte ca restrictiile impuse românilor pe piata muncii să fie ridicate în ultima lună.

Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals (care reuneste spitalele Addenbrooke si Rosie), a declarat că au fost nevoiti să recruteze personal din străinătate atunci când spitalul Addenbrooke a devenit centru pentru tratarea traumelor acute în luna aprilie a anului trecut.

"Ne asteptăm să aibă un nivel bun de limba engleză si experientă, iar noi oferim un pachet foarte atractiv într-un loc minunat si un loc fantastic pentru a lucra", a declarat acesta pentru Huffington Post.

Howard Catton, director de politici la Royal College of Nursing, sustine că sistemul de sănătate a avut de suferit de pe urma economiilor de 20 de miliarde de lire destinate eficientizării, care au afectat bugetele pentru formarea profesională a noilor asistente.

"Guvernul a realizat că a operat reduceri în locuri gresite. În prezent estimăm că există 20.000 de posturi vacante pentru asistente medicale în Marea Britanie, iar numărul de asistente locale nu este suficient. Dacă ai nevoie rapid de noi asistente medicale, trebuie sa cauti în străinătate", a precizat acesta, adăugând că Spania, România si Bulgaria au fost cele mai populare destinatii de recrutare. "Lucrurile stăteau foarte diferit în 2000, atunci când economia era într-o situatie mai bună în Europa, iar recrutările pentru a acoperi penuria se făceau din Africa Sub-Sahariană si din Filipine", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, este putin probabil ca tările europene să fie încântate de faptul că asistentele medicale si medicii acceptă locuri de muncă în Marea Britanie. "Ei plătesc pentru a-i instrui în tările lor de origine si apoi acestia sunt atrasi cu locuri de muncă în Marea Britanie. Pentru multe tări, acest lucru este inacceptabil", explică Catton.

 

"Piata fortei de muncă din UE a devenit tot mai competitivă si fiecare economie îsi propune să atragă mintile strălucite si lucrătorii cu înaltă calificare. Economia din România este în crestere rapidă, cu o crestere a PIB-ului de 5,2% în ultimul trimestru al lui 2013 — cea mai mare crestere din Uniunea Europeană — si o rată pentru întregul an de 3,5%, prin comparatie cu o crestere medie în UE de doar 0,1 %", a precizat Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.

"Pentru a mentine acest impuls, avem nevoie ca persoanele calificate să rămână si să contribuie la economie. Anul trecut, guvernul român a reusit să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă, iar în ianuarie 2014, peste 10.000 de locuri de muncă erau disponibile. De asemenea, există mai multe măsuri pentru a-i atrage pe români înapoi acasă, inclusiv granturi pentru demararea de noi afaceri", a subliniat ambasadorul.

"În mod ironic, angajatorii nostri concurează acum cu angajatorii britanici, care luna trecută anuntau 10.367 de posturi vacante pentru români", remarca oficialul român.

Potrivit Huffington Post, circa 1.471 de asistente medicale din România au fost înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie în perioada aprilie 2010-martie 2013.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro