A fost nevoie de un protest al Sindicatului Medicilor pentru ca ministrul Sanatatii sa semneze Ordinele de Confirmare in Specialitate pentru fostii rezidenti care au sustinut si trecut cu bine examenul, acum doua luni.
In ciuda faptului ca sistemul sanitar se confrunta cu o criza de medici fara precedent, ministrul Sanatatii pare sa hiberneze chiar si in plina vara si sa nu observe ca nici macar obligatiile legale birocratice nu si le-a indeplinit. A fost nevie de un protest public al Federatiei Sindicatului Medicilor (CFSMR), pentru ca ministrul Nicolae Banicioiu, sa catadicseasca sa semneze Ordinele de Confirmare in Specialitate pentru medicii rezidenti care au finalizat stagiul de pregatire in rezidentiat si au sustinut si promovat examenul de specialitate la Sesiunea din 25 martie 2014.
CFSMR atragea atentia, in 10 iunie, ca „prin aceasta intirziere, medicilor deveniti specialisti le este ingradit dreptul la munca. Aceasta datorita faptului ca art. 36, alin. 1 din «Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului», medicii rezidenti, incepand cu promotia 2005, nu mai au drept de libera practica, decat odata cu promovarea ca medici specialisti si confirmarea acestei promovari. Dreptul de a primi Atestarea de medic specialist o primesc de la Colegiul Medicilor din Romania, dar numai pe baza Ordinului de Confirmare a Ministrului”, se mentioneaza in nota de protest a sindicatului medicilor.
Acelasi document atragea atentia ca in aceasta perioada se incheie contractarile cabinetelor si spitalelor cu casele de asigurari, iar in contextul in care ministrul Sanatatii nu semneaza Ordinul amintit „niciun furnizor de servicii nu poate angaja medici tineri specialisti, pentru ca acestia NU au actele de confirmare de la MS. Astfel, Ministerul Sanatatii, cel care era obligat sa elibereze de peste 2 luni aceste acte de confirmare, blocheaza potentiala angajare a peste 700 de medici, pe care ii priveaza de dreptul la munca !”
In aceste conditii, fostii rezidenti proaspat deveniti medici specialisti, nu isi pot exercita profesia de medic, fiind obligati sa se descurce fara nici o sursa de venit, mai spun reprezentantii CFSMR.
„Acest fapt ni se pare inacceptabil, in conditiile in care acei colegi medici au absolvit o facultate cu durata de studiu de 6 ani si au finalizat un stagiu de pregatire de rezidentiat cu o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitatea fiecaruia”, subliniaza presedintele sindicatului medicilor, dr. Victor Esanu, aratand ca acesta este „un motiv birocratic prin care Strategia MS de prevenire a plecarii medicilor tineri din Romania este grav compromisa”.
A doua zi dupa aparitia in presa a protestului amintit, dar cu doua luni intarziere, ministrul Nicolae Banicioiu a catadicsit sa posteze pe site-ul oficial al institutiei pe care o conduce ca „incepand cu data de 12 iunie 2014, Ministerul Sanatatii va emite certificatele de specialist pentru candidatii examenului de medic specialist din sesiunea martie -aprilie 2014, care au incheiat stagiul pana in prezent”.
In acelasi document se mentioneaza ca acei candidati care au optat pentru ridicarea certificatului de la Ministerul Sanatatii, vor putea solicita eliberarea acestora de la Directia de Resurse Umane, in zilele de marti si joi, incepand cu 12 iunie 2014, programul de relatii cu publicul fiind decalat intre orele 09.00-14.00.
Candidatii care au solicitat transmiterea certificatelor la Directiile de Sanatate Publica din teritoriu, vor putea ridica documentele de la sediul acestora, incepand cu saptamana 16-22 iunie, se mai arata in comunicatul MS.