Norme Coca 2023 - 2024

CUGETAREA ZILEI

Casa Natională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu mai are datorii către farmacii, iar din luna februarie 2014, rețetele compensate vor fi plătite după 90 de zile, potrivit președintelui CNAS, Cristian Bușoi. Acest lucru înseamnă termene de plată de patru ori mai mici.

Se anunţă o perioadă bună pentru producătorii de medicamente și farmacii: CNAS le promite că le va plăti medicamentele compensate la 90 de zile, în loc de 300, ca până acum.

“Suntem astăzi, dupa mulți ani în România, în situația în care nu avem plăți restante la farmacii. Plătim câte două facturi, în fiecare luna, și din februarie 2014 vom fi cu plățile la 60 plus 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat niciodata in Romania. Daca veti discuta cu farmacistii, veti vedea ca, din punctul acesta de vedere, sunt multumiti”, a spus președintele CNAS.

Într-una din țările cu cea mai lungă perioadă de colectare a creanțelor în industria farmaceutică, impasul unui singur actor din mecanismul care asigură accesul la medicamente al românilor poate declanșa un efect de domino. Este cazul farmaciilor independente, primele care au intrat în colaps. Industria farmaceutică autohtonă a devenit neatractivă în ultimii ani pentru investitori, din cauza acestor termene lungi de plată.

Dacă CNAS va proceda cum a anunțat în 2014, boala grea a  restanţelor nu va mai fi un pericol pentru sistem , pe care l-ar putea bloca complet, la fel ca în 2009, când farmaciile nu au mai eliberat reţete compensate timp de aproape o lună.

Bugetul din 2013 al CNAS este cel mai mare de la inființarea institutiei, valoarea fondurilor, la inchiderea de an, fiind estimată la 22,6 miliarde de lei, adică aproximativ cinci miliarde de euro. Din acesti bani, circa un miliard de euro au fost folosiți pentru plata datoriilor din anii anteriori.

Sursa: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/sistemul-sanitar-s-ar-putea-vindeca-de-una-dintre-cele-mai-grele-boli-in-2014-187916.html

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro