Norme Coca 2023 - 2024
Se întâmplă în judeţul Giurgiu. Cei din comuna Roata de Jos, a treia ca mărime din judeţ, se plâng că nu şi-au mai primit de luni întregi salariile de la primărie. Numai acolo sunt 70 de cazuri. Unii au ajuns pur şi simplu la mila Domnului. Autorităţile locale se uită tot în sus: spun că n-au destui bani şi aşteaptă ajutor la rectificarea bugetară.

Gabi are 8 ani şi suferă de autism. Are mereu nevoie de ajutor. Mama este asistentul lui personal. Are contract de muncă la primăria din Roata de Jos, dar nu e plătită. Familia spune că are de primit salariile pe aproape o jumătate de an. De terapie pentru copil nici nu poate fi vorba.

175 de lei pe lună - alocaţia plus indemnizaţia de handicap a băiatului - sunt singurii bani din familie.

Tatăl lui Gabi e disperat. E şofer, dar nu reuşeşte să se angajeze nicăieri. A avut doar contracte pe durată determinată şi nici ajutor de şomaj nu primeşte.

Aceeaşi poveste şi în familia Militaru. Soţul spune că nu-l angajează nimeni din cauza vârstei. Soţia are contract de asistent personal din noiembrie, anul trecut, dar de 6 luni n-a primit salariul minim pe economie. Are grijă de mama sa de 79 de ani, care are demenţă mixtă şi e ţintuită la pat.

Doar în comuna Roata de Jos, 52 de asistenţi personali şi 18 persoane cu handicap care au ales indemnizaţia de însoţitor aşteaptă banii. Primăria a primit de la bugetul de stat cam două treimi din necesar, explică Diana Brâncuş, reporterul Ştirilor TVR.

De curând, consiliul local a decis să repartizeze 195 de mii de lei din taxele şi impozitele locale pentru a mai acoperi din restanţele pentru asistenţa socială. Dar tot nu sunt de ajuns, spun cei de la primărie. Potrivit lor, şi alte autorităţi locale au aceeaşi problemă. Speră că vor mai primi bani de la centru la rectificarea bugetară.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro