Medicii de familie din judeţul Tulcea agresaţi de pacienţi preferă să rezolve singuri situaţiile conflictuale, astfel că foarte puţine cazuri sunt aduse la cunoştinţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Tulcea, Emilia Stamate. 
În urmă cu câteva zile, un medic de familie a leşinat şi a primit îngrijiri de specialitate de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în urma unei lovituri primite de la o pacientă nervoasă.

"Foarte rar se întâmplă ca medicii de familie şi specialişti să facă plângeri la Poliţie în urma unor agresiuni verbale sau fizice. Sesizările sunt făcute în mod special de serviciile de urgenţă. În general, medicii preferă să rezolve conflictele pe cale amiabilă", a declarat Emilia Stamate. 

Aceasta a explicat apariţia conflictelor între medici şi pacienţi prin numărul redus al medicilor comparativ cu cel al pacienţilor,( dupa autor ar trebui sa fie 1 la 1 ca si la box !- nota redactiei ) amintind că, în ultimii ani, "pacienţii au învăţat să-şi ceară drepturile". "Nivelul de cunoştinţe a populaţiei a crescut, oamenii au devenit conştienţi cu privire la drepturile lor, iar unii exagerează şi solicită mai mult decât poate să facă un medic. În ultima perioadă, oamenii sunt mult mai revendicativi. Este bine că pacienţii îşi cunosc drepturile, dar se pare că există o limită foarte subţire între a-ţi cere dreptul şi a depăşi normele bunului simţ", a menţionat Emilia Stamate. 

Cele mai multe situaţii conflictuale între medici şi pacienţi apar, potrivit sursei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ care se confruntă de foarte mulţi ani, potrivit autorităţilor judeţului, cu un deficit de specialişti. "Numărul de medici este mic, timpul de aşteptare al unui pacient este mare, iar persoana aflată în suferinţă vrea ca problema ei să se rezolve pe loc. Acum, secţia Pediatrie din SJU nu are gardă, iar medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe rezolvă toate cazurile. În asemenea contexte apar momente de nervozitate care se încheie cu agresiuni", a precizat preşedintele filialei tulcene a Colegiului Medicilor, Emilia Stamate. 

Un medic de familie a fost preluat săptămâna trecută de Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Tulcea după ce a fost lovită de o pacientă nemulţumită că nu a primit bon pentru lapte praf.

AGERPRES 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro