Pentru inceput, peste Prut se va crea un modul experimental in raionul Balti, care va primi cinci ambulante din partea SMURD si va fi sprijinit de elicopterele din Romania.

 

SMURD 1Dupa ce bulgarii si-au exprimat anul trecut dorinta de a-si infiinta un serviciu de interventii in situatii de urgenta dupa modelul SMURD-ului romanesc, si moldovenii de peste Prut fac primii pasi in acest sens. Reprezentantii guvernelor roman si moldovean au semnat luna trecuta un acord de cooperare in acest sens. Practic, serviciul SMURD isi va extinde activitatea si in tara vecina, unde ar urma sa se infiinteze subunitati similare celor din Romania, doatate cu ambulante si alte mijloace de interventie, deservite de paramedici instruiti de SMURD. Acordul de cooperare privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgente medicale  prevede, deocamdata, infiintarea unui modul experimental SMURD in raionul Balti si accesul in regim de urgenta al elicopterelor din Iasi si Galati la solicitarea medicilor din Republica Moldova.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca medicii si pompierii care vor deservi modulul experimental de la Balti se afla deja in proces de pregatire, fiind instruiti de specialisti din cadrul SMURD. Coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Romania si-a exprimat speranta ca perioada iunie-iulie, unitatea moldoveana sa poata deveni operationala. Pe langa pregatirea personalului, SMURD va asigura pentru inceput si dotarea modulului experimental de la Balti, caruia ii vor fi cedate cinci ambulante, pentru care partea romana nu are nicio pretentie, moldovenilor revenindu-le sarcina de a asigura intretinerea si combustibilul necesare celor cinci autospeciale. „Deja avem oamenii la pregatire acolo, de anul trecut vorbim de pompieri, de medici care au sosit si anul acesta la pregatire. In momentul in care este totul gata, la nivelul guvernului se va aproba o dotare cu 5 ambulante catre Republica Moldova, care sa faca baza pornirii acestui modul experimental. Speram ca prin iunie, iulie, sa putem porni aceste echipaje”, a declarat Arafat.

 

elicopter-smurdSMURD va asigura si spuort aerian pentru subunitatile din Moldova, elicopterele pentru misiuni medicale de la Iasi si Galati putand efectua misiuni si de cealalta parte a Prutului, la solicitarea autoritatilor moldovene. Conform aceluiasi protocol, incheiat intre cele doua guverne, in primii cinci ani, partea romana va suporta integral costul orelor de zbor, urmand ca dupa aceasta perioada sa se rediscute termenii intelegerii, fiind posibil ca intre timp si SMURD-ul moldovenesc sa fie dotat cu elicoptere. In caz de necesitate, elicopterele vor decola din Romania si vor prelua pacientii moldoveni, pe care ii vor transporta doar la unitati spitalicesti din Republica Moldova.

Unul dintre elicopterele ce va efectua misiuni medicale dincolo de Prut, cel de la Galati, deserveste si zona Buzaului.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro