Societatea Română de Hipertensiune desfăşoară, între 16 - 23 noiembrie şi 15 februarie - 30 aprilie 2016, studiul SEPHAR III, pe un eşantion de 2.000 de persoane adulte, rezultatele acestuia constituind un pas important în managementul bolilor cardiovasculare la nivel naţional. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, Studiul Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România - SEPHAR III - continuă ediţiile SEPHAR I şi SEPHAR II, care au evidenţiat că hipertensiunea arterială este principala cauză a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor, în România.

''Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important în managementul bolilor cardiovasculare la nivel naţional şi ne vor ajuta să implementăm pe viitor cele mai bune metode de prevenţie a acestor afecţiuni. Pentru politicile guvernamentale de sănătate, cunoaşterea prevalenţei factorilor de risc dependenţi de stilul de viaţă, care determină problemele cardiovasculare şi tendinţa de evoluţie a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o creştere a nivelului de asistenţă medicală primară în România, alături de cultivarea unui stil de alimentaţie sănătos, îmbinat cu activitatea fizică. Creşterea nivelului de educaţie legată de sănătate, alături de îmbunătăţirea venitului mediu, sunt măsuri care ar contribui şi ele la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, pe termen lung'', a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu, coordonatorul studiului.

Protocolul SEPHAR III va aduce în plus, faţă de celelalte două ediţii, posibilitatea de a urmări anual subiecţii care vor lua parte la studiu, cu ajutorul vizitelor de urmărire SEPHAR Follow-up, şi şansa de a evalua, într-un mod complex, riscul cardiovascular total, cu ajutorul testelor paraclinice şi de laborator, de care vor beneficia participanţii, în mod gratuit.
Studiul va urmări şi prevalenţa sindromului de apnee în somn, va evalua situaţia depresiei la populaţia analizată şi complianţa la tratament.

"Potrivit rezultatelor disponibile până în prezent, în România există o tendinţă de reducere cu 10,7% a prevalenţei hipertensiunii arteriale. Pe de altă parte, gradul de informare a populaţiei şi nivelul de conştientizare a pericolelor legate de hipertensiunea arterială s-au îmbunătăţit, crescând în ultimii ani de la 44,26% la 69,55%, iar complianţa la tratament a crescut la 52,2%, cu alte cuvinte numărul persoanelor cu hipertensiune arterială aflată sub control s-a dublat. Chiar şi aşa, România se menţine în rândul ţărilor în care prevalenţa hipertensiunii arteriale este una destul de ridicată (40,4%)", precizează sursa citată. Studiul SEPHAR III se va desfăşura sub egida Ministerului Sănătăţii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro