Norme Coca 2023 - 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul Cornelia Negruț cere președintelui CNAS să repare nedreptățile comise medicilor cărora li s-au imputat eronat bani

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului președinte Vasile Ciurchea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Guvernul României.

De către: Deputat PC de Maramureș, Cornelia Negruț.

Obiectul întrebării: Memoriul doamnei dr. Maria Turdean, șef secție Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Județean Cluj.

Stimate domnule președinte,

Vă aduc la cunoștință memoriul doamnei doctor Maria Turdean, șef secție Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Județean Cluj. Prin intermediul meu, petenta dorește să primească un răspuns la o situație injustă, din punctul meu de vedere, în urma căreia i s-a imputat nefiresc o sumă de bani.

Iată petiția doamnei doctor, pe care vă rog să îl analizați: 'Pacienta Pantel Viorica, CNP 24909095120666, din Cluj-Napoca cu diagnosticul: Carcinom invaziv mainar stâng, G3, Her 2+ 3, std. IIB (cT2NlM0), a beneficiat de chimioterapie neoadjuvanta 4 EC urmata de interventie chirurgicala în 10 octombrie 2013 (pTlcNlaMO). În 15.10.2013 s-a prezentat în serviciul nostru, postinterventie chirurgicala, pentru continuarea tratamentului: 4 cicluriTaxoter + Herceptin adjuvant. FEV= 55% /15.10.2013

S-a depus la CNAS dosarul pentru aprobarea tratamentului adjuvant cu Hercetin pentru Comisia din Noiembrie 2013. În 05. 11. 12013 s-a administrat ciclul 1 Taxoter. În 25. 11 .2013 s-a prezintat pentru ciclul 2 Taxoter și din greșeala s-a prescris Herceptin în 26.11.2013 și s-a administrat în 29.11. 2013, fără să avem încă aprobarea de la Comisia Naționala a CNAS.

Aprobarea de la CNAS pentru Herceptin adjuvant s-a obtinut în 18.12.2013.

În raportul de control al CAS Cluj nr. 21079/ 29.05.2014 se considera ca medicamentul Herceptin 's-a eliberat nejustificat, fără aprobarea Comisie de Oncologie a CNAS', motiv pentru care se decide imputarea contravalorii medicamentului Spitalului Clinic Județean de Urgenta Cluj, care prin adresa 404 / 5.06.2014 îmi imputa suma de 10.209,77 lei.

Contest decizia de imputarea a contravalorii medicamentului întrucât administrarea este justificată, conform ghidurilor naționale și internaționale, pacienta îndeplinește criteriile pentru tratament adjuvant ci. Herceptin (dovadă este și aprobarea de la CNAS din 18.12.2013), iar faptul că debutul tratamentului cu medicamentul Herceptin s-a făcut cu o lună înaintea obținerii aprobării CNAS nu justifica imputarea medicamentului atâta timp cât durata tratamentului adjuvant cu Herceptin este de 12 luni și prin urmare pacienta va încheia tratamentul cu o lună mai devreme, respectiv în noiembrie 2014 si nu în decembrie 2014 conform aprobarii CNAS.

Astfel, nu se aduce niciun prejudiciu CAS, durata tratamentului si doza administrata nu se modifica (nu cresc), iar administrarea mai timpurie (cât mai repede postinterventie chirurgicala) aduce un plus de beneficiu pacientei.

Având în vedere cele menționate, Vă rog să-mi acordați sprijinul Dumneavoastră și să aprobați pentru pacienta Pantel Viorica intierea tratamentului adjuvant cu Herceptin începând cu 26.11.2013, si totodata solicit sprijinul Dumneavoastra pentru anularea deciziei de imputarea a medicamentului'.

Domnule președinte, cu tot respectul, doresc să îmi exprim indignarea față de decizia amintită, mai ales că a fost vorba de o întârziere de câteva zile pentru obținerea aprobării CNAS, indicația a fost una corectă, iar costurile tratamentului nu au fost mai mari.

Luând în considerare petiția de mai sus, prezentată integral, vă întreb stimate domnule președinte ce soluții aveți pentru remedierea acestei stări de fapt și pentru anularea deciziei de imputare a medicamentului respectiv, având în vedere lipsa de vinovăție a petentei ?

Solicit răspuns scris.

Deputat PC de Maramureș, Cornelia NEGRUȚ

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro