Norme Coca 2023 - 2024

Autoritățile din Sănătate au infirmat, în această săptămână, zvonurile apărute referitor la majorarea contribuțiilor către acest sector. O parte a sindicaliștilor din sistem a reacționat deja, susținând că aceasta ar fi singura variantă pentru creșterea bugetului alocat serviciilor medicale, în condițiile în care măsurile vizând îmbunătățirea nivelului de colectare nu prea dau rezultate.

Vestea că, în curând, contribuțiile pentru Sănătate ar putea crește până la 14% a stârnit imediat reacții. Zvonurile au fost infirmate imediat de conducerea ministerului de resort, în timp ce o parte a sindicaliștilor din sistem s-a declarat în favoarea măsurii care ar însemna mai multe fonduri pentru sistemul sanitar. “Creșterea încasărilor la Sănătate este susținută de Federația «Solidaritatea Sanitară» din România de mai bine de opt ani în mod consecvent, aceasta fiind una din măsurile necesare pentru a da o șansă sistemului sanitar. Această  măsură, dublată de o mai bună administrare a acestor bani (realizată în special prin depolitizarea și profesionalizarea lui), este singura care poate asigura creșterea calității serviciilor medicale și creșterea calității vieții profesionale a salariaților (incluzând și posibilitatea unor creșteri salariale semnificative).

În condițiile în care nivelul de colectare nu s-a îmbunătățit semnificativ, creșterea contribuțiilor devine oportună. Cu alte cuvinte, una din căile de creștere a încasărilor la Sănătate o constituie creșterea contribuțiilor. În acest sens, apreciem poziția domnului secretar de stat Dorel Săndesc ca una corectă, venind în întâmpinarea solicitărilor noastre și a nevoilor sistemului de Sănătate. Totodată, apreciem că nu este normal ca starea de sănătate a întregii națiuni să fie asigurată doar pe seama contribuțiilor a aproximativ cinci milioane de cetățeni, acestea fiind insuficiente pentru a asigura necesarul de finanțare pentru buna funcționare a sistemului sanitar.

Considerăm regretabil că actualul Guvern nu ia în considerare posibilitatea creșterii încasărilor la Sănătate, inclusiv prin creșterea contribuțiilor, în condițiile în care este recunoscut faptul că România are unul din cele mai scăzute nivele a contribuțiilor la Sănătate din Uniunea Europeană,  iar Sănătatea este parte a sistemului de protecție socială. Cu alte cuvinte, considerăm anormal ca un o guvernare socialistă să nu susțină această dimensiune esențială a statului social, prin asigurarea finanțării necesare. Apreciem ca oportună reluarea discuțiilor pe tema reformei finanțării sistemului de sănătate din punctul în care aceasta a rămas, «proiectul V. Cepoi» constituind cel mai bun punct de pornire”, au transmis sindicaliștii.

Argumentul acestora ar fi că “o creștere de 0,65% a nivelului contribuției pentru contribuția totală de 12% și cu 1,65% pentru o contribuție totală de 14%“ ar însemna, “un efort mic pentru cetățeanul contribuitor și un beneficiu mare pentru pacienți și imens pentru cetățenii salvați de la moarte tocmai ca urmare a acestei măsuri. Reducerea veniturilor este chiar mai mică decât aceste procente în condițiile în care sumele plătite suplimentar se scad din totalul sumei impozitate. Altfel spus, creșterea contribuției se face în parte prin reducerea impozitului pe venit”.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro