Norme Coca 2023 - 2024

Unde ambulanţa nu ajunge, există punctul de prim ajutor din gospodărie. Este o iniţiativă a Crucii Roşii, din ce în ce mai prezentă în zonele din România în care oamenii nu au acces la un medic. Un exemplu găsim la Măgurele, în judeţul Tulcea, acolo unde pe timp de iarnă o salvare a Spitalului Judeţean poate ajunge şi în două ore sau chiar deloc. Astfel, la iniţiativa Crucii Roşii, s-a făcut un punct de prim ajutor într-una din gospodării.

Oamenii din Măgurele, județul Tulcea, nu au acces la un medic. Cel mai apropiat punct medical este la 20 de kilometri depărtare. O localnică este voluntar la Crucea Roşie din anul 2014. Casa femeii este singurul punct de prim ajutor din localitate.

Mariana Pavel este voluntar la Crucea Roşie de anul trecut. La ea acasă îşi primeşte pacienţii, consăteni de-ai ei. Oamenii nu au niciun dispensar în apropiere şi niciun doctor, scrie Digi24.ro.

„Îmi place să ajut. O mică plagă, o mică... merg și le pansez, le tratez. Ei ce să facă, puneau un pic de motorină şi trecea, dar acum nu se mai pune aşa ceva”, spune ea.

„Nu ştiu cine ar mai face, de aici din sat, aşa, voluntar”, spune un localnic.

La Mariana Pavel, oamenii îşi verifică tensiunea, glicemia sau cer ajutor în cazuri mai grave, pentru că ambulanţa ajunge foarte greu în zonă.

„Mai ales pe timp de iarnă, am chemat odată, a rămas împotmolită, a trebuit să chemăm pe cineva cu tractorul ca să poată să ne scoată de aici, că altfel nu putea să plece. Și la un caz poate să moară şi pacientul”, spune un localnic.

Crucea Roşie Tulcea speră ca punctul de prim ajutor din Măgurele să nu fie singurul din regiune.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro