Dupa ce sute de calugari si maicute de la manastirile din tara au refuzat cardul de sanatate din cauza cipului pe care il contine, statul vine cu solutii impaciuitoare. Cardul poate avea in locul cipului o banda magnetica sau o semnatura electronica.

La sfarsitul anului trecut, maicutele de la Schitul Dobru din Neamt au refuzat cardurile de sanatate. Acum si calugarii de la Schitul Carbuna nu sunt de acord cu aceste documente. Acestia spun ca nu vor accepta sub nicio forma cardul pentru ca este reprezentantul diavolului, cum spune si numele.

Elefterie Paduraru, staret: "Dupa cum insasi denumirea lui de CARD inseamna DRAC si cine din crestinii ortodocsi accepta sa puna dracul in buzunar si sa-l plimbe cu el."

Cu acordul titularului, cardul de sanatate poate sa contina informatii utile despre bolile lui, dar si despre RH-ul, alergiile, grupa de sange si chiar optiunea de a deveni donator de organe dupa moarte. Clericii nu pun insa pret pe aceste date.

Elefterie Paduraru, staret: "Treaba cu acceptul organelor ca sa le dau sau ca sa le iau de la altul, este o treaba banala./ Ma duc la spitale particulare. Acolo nu-mi cere card."

Nici macar intentia Casei Nationale de Sanatate de a schimba cardurile si de a renunta la cip nu ii convinge pe clerici.

Pentru un card fara cip, asiguratii trebuie sa plateasca aproximativ 3 euro. Daca vor fi aplicate, modificarile cardului nu vor afecta activarea lui in cabinetul medicului de familie.

Cei care nu a fost gasiti acasa de postas, pentru inmanarea cardului de sanatate, il pot ridica de la sediul Casei de Asigurari din Judet. Desi legea spunea ca documentul devine obligatoriu din februarie, termenul a fost prelungit pana in mai.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro