Somnul este ca un medicament bun la toate pentru organism, dar este şi un indicator al ratei de supravieţuire în caz de boli grave, cum ar fi cancerul la sân, conform unui nou studiu.
Cât de bine doarme o femeie care suferă de cancer la sân poate indica rata de supravieţuire, susţin oamenii de ştiinţă. Studiul care a ajuns la această concluzie a măsurat eficienţa somnului a 97 de femei care erau diagnosticate cu cancer de sân avansat. Femeile au fost monitorizate în timpul somnului cu ajutorul unui monitor pus la încheietură, calculându-se astfel cât timp petrec dormind sau cât timp petrec stând în pat fără să doarmă.
Femeile care dormeau cel mai bine au avut o rată de supravieţuire medie de 68,9 luni, comparativ cu cele care dormeau prost şi care au înregistrat o rată de supravieţuire de doar 33,2 luni, anunţă „Huffington Post“.
„Am fost surprinşi de magnitudinea relaţiei dintre calitatea somnului şi rata supravieţuirii, chiar şi după ce am luat în calcul şi alţi factori medicali şi psihologici care, în mod obişnuit, prezic rata de supravieţuire“, mărturiseşte autorul studiului, Oxana Palesh, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA.
„Somnul bun pare să aibă un efect protector puternic, chiar şi în cazul cancerului de sân“, adaugă Palesh, care conduce şi departamentul de Supravieţuire în cazul Cancerului de la Stanford.
Şi episoadele de trezire din cursul nopţii mai reduse ca număr şi mai scurte ca durată au fost asociate cu o supravieţuire mai mare. Însă, nu se înţelege complet de ce somnul eficient prelungeşte durata vieţii, notează autorii, deşi sugerează că somnul ineficient şi întreruperea lui continuă poate leza funcţionarea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu pentru a vedea dacă tratarea tulburărilor de somn poate prelungi viaţa pacienţilor de cancer.
În general, cei care dorm puţin şi prost sunt supuşi unui risc mai mare de deces prematur, comparativ cu cei care dorm suficient în fiecare noapte, conform unui studiu din 2010. În 2012, un alt studiu a descoperit că somnul insuficient poate creşte riscul de cancer la sân agresiv în cazul femeilor.
Sursa