Tribunalul de primă instanţă din Madrid la care s-a judecat plângerea celor peste 180 de victime ale talidomidei în Spania a condamnat miercuri compania farmaceutică Grünenthal la plata unor indemnizaţii de câte 20.000 de euro pentru fiecare victimă, pentru fiecare punct procentual de dizabilitate recunoscut ca atare de autorităţi, transmite EFE.

 Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în recurs, precizează sursa citată.

În 14 octombrie a început la Madrid procesul victimelor talidomidei în Spania, care cereau daune de 204 milioane de euro companiei farmaceutice Grünenthal, care a fabricat medicamentul, indicat şi prescris în anii 50 pentru greţurile resimţite de femeile însărcinate. Medicamentul a provocat malformaţii grave la membrele feţilor şi a fost interzis în urmă cu jumătate de secol.

În Germania, victimele au ajuns la acorduri cu compania farmaceutică, prin intermediul unei fundaţii, dar primesc şi pensii pe viaţă din 1971. În Spania, în schimb, compania a oferit 120.000 de euro pe an pentru toţi cei afectaţi, însă propunerea a fost respinsă. În martie 2010, guvernul spaniol anunţa că statul le va plăti daune victimelor efectelor secundare ale medicamentului, la aproape 50 de ani după ce acesta a fost interzis în această ţară. Decretul de lege aprobat atunci de guvern prevedea plata daunelor de până la 100.000 de euro unui număr de 24 de persoane.

Medicamentul a fost retras de pe piaţă în 1961 în Germania, însă Asociaţia victimelor talidomidei din Spania, care a depus de altfel plângerea, semnalează că în Spania a mai fost folosit câţiva ani, în ciuda interdicţiei mondiale. Principiul activ al medicamentului s-a vândut în peste 50 de ţări din toată lumea, cu peste 80 de nume comerciale. În Spania, a fost distribuit între 1957 şi 1965. În lume, aproximativ 10.000 de copii s-au născut fără braţe sau fără picioare, sau cu membrele atrofiate, după ce mamele lor au luat acest medicament pe perioada sarcinii.

Reprezentantul companiei farmaceutice Grünenthal a recunoscut, la înfăţişarea din cadrul procesului, că medicamentul nu era indicat pentru femeile însărcinate, însă acest fapt a fost exclus din prospecte întrucât la acel moment, anii '50 şi '60 ai secolului trecut, nu existau reglementări privitoare la acest fel de indicaţii. AGERPRES (AS - autor: Ruxandra Constantinescu, editor: Tudor Martalogu)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro