Proiectul de informare privind opțiunile terapeutice eficiente în infecțiile de tract urinar și respirator, dar referitor și la rezistența la antiobiotice și managementul durerii acute, demarat de compania Dr. Reddy’s Laboratories Ltd., a ajuns în Cluj. Peste 100 de farmaciști și asistenți de farmacie, dar și aproximativ 120 de medici de familie s-au reunit în cadrul simpozioanelor organizate în perioada 8-9 noiembrie 2016 în Cluj-Napoca.
Printre temele de pe agenda evenimentelor s-au aflat:
Coordonatorul științific al simpozionului dedicat farmaciștilor a fost prof. univ. dr. Cristina Mogoșan,careia i s-au alăturat prof. univ. dr. Daniela Ionescu, șef lucr. dr. Irsay Laszlo și asist. univ. dr. Mirela Stoia.
„Durerea este un mecanism de apărare al organismului și practic ne sesizează existența unei probleme în organism. Acesta este simptomul pentru care pacientul vine pentru prima dată în farmacie și cere ajutorul farmacistului. Statistic, vânzările de medicamente analgezice sunt crescute, ceea ce dovedește că într-adevăr durerea este prezentă, că lumea o conștientizează și că își pune problema să o trateze. Ceea ce este interesant este că mai nou, tratamentul durerii este considerat un drept al pacientului. Astfel, specialistul, fie el medic sau farmacist, trebuie să aleagă întotdeauna medicamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, ținând cont de tipul de durere și de patologiile asociate”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Mogoșan.
Simpozionul adresat medicilor de familie a fost coordonat științific de către conf. univ. dr. Milena Man. Alături de aceasta, lectorii invitați au fost: prof. univ. dr. Daniela Ionescu, șef. lucr. dr. Nicolae Crișan și șef lucr. dr. Irsay Laszlo.
„Dacă vorbim în primul rând de managementul infecțiilor respiratorii, cred că cea mai mare provocare pentru medicul practician este să își aleagă din inflația de antibiotice aflate pe piață. O altă problemă pe care cred că o avem noi doctorii este aceea a automedicației, care a avut ca și consecință o creștere alarmantă a rezistenței la antibiotice. În acest context, se impune limitarea utilizării necontrolate și nerecomandate de doctor a medicației, prin aplicarea legislației și adaptarea farmaciștilor și medicilor la a administra rațional antibioterapia la pacienți”, a declarat conf. univ. dr. Milena Man.