Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan a fost declasificat de la gradul III la gradul IV, din cauza crizei de medici cu care se confruntă. În aceste condiţii, unitatea medicală din Călăraşi va primi cu 10% mai puţine fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Ministerul Sănătăţii a declasificat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi pentru că există probleme de personal, lucru anticipat încă din vara anului trecut de către managerul spitalului, dr. Dan Romulus Şerban. Pentru că medicii nu vin la Călăraşi, cel mai mare spital din Bărăgan va fi în impas. În august 2015, managerul, dr. Dan Romulus Şerban, spunea că încearcă să rezolvate situaţia. “Dacă specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă nu va fi asigurată există şi riscul ca spitalul să fie declasificat, ceea ce înseamnă reduceri salariale cu 15%, angajaţi concediaţi şi bani mai puţini de la buget, aproximativ 10 miliarde lei vechi”, a explicat şeful spitalului.
Nu se pot asigura gărzi
Spitalul a fost clasificat în martie 2013 pe nivelul III de competenţă, după ce a îndeplinit o serie de criterii impuse de Ministerul Sănătăţii. Conform legii, Clasa a III-a, de competenţă medie, reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, în mod excepţional, judeţele limtrofe. Sunt incluse aici şi spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare. Acum, declasificarea nu a fost făcută pentru lipsa de investiţii, igienă precară sau infecţii nozocomiale, ci tocmai pentru că lipsesc medicii şi nu se pot asigura gărzi pe unele secţii. Ca să fie în grafic, spitalul trebuia să aibă cel puţin trei medici specialişti pe fiecare secţie, însă la noi existau secţii cu un singur medic sau chiar deloc. Din acest motiv nu au putut fi asigurate gărzile, lucru ce a dus la declasificarea unităţii spitaliceşti.