Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor demara o serie de controale în spitalele de stat începând cu luna mai. Controalele se vor axa pe modul în care unităţile medicale raportează serviciile medicale pe care le oferă. De asemenea, controlul va viza şi modul în care serviciile respective sunt decontate de casele de sănătate cu care unităţile medicale se află în relaţie contractuală.

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii, la controale vor lua parte echipe mixte, formate din personal care lucrează la minister şi reprezentanţi ai direcţiei antifraudă din cadrul CNAS. Situaţia de la Spitalul de Arşi din Capitală, unde medicii făceau operaţii estetice ilegale pe bandă rulantă, internând pacienţi sub un diagnostic fals i-a determinat pe oficialii din Sănătate să demareze aceste de controale de amploare, subliniază aceleaşi surse.

50 de spitale, luate la puricat de CNAS în ultima lună

De altfel, CNAS a controlat în ultima lună 50 de spitale, având ca tematică raportările indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului (ICM) şi raportările pentru consumul de medicamente.

În opinia pacienţilor, controalele sunt binevenite, atâta timp cât ele vor fi transparente. „Trebuie făcute astfel de controale, dar nu atunci când apare un astfel de caz, ci ele ar trebui să existe periodic. Noi plătim asigurări de sănătate dar nu ştim ce se întâmplă cu acei bani şi spre ce sunt ei redirecţionaţi”, a spus şi Rozalina Lăpădaru, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro