Ministrul Sănătăţii a anunţatat că, începând cu 1 martie, vor fi demarcate controale la nivel naţional în toate spitalele. Inspectorii direcţiilor de sănătate publică vor verifica dacă acestea îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare.

Acţiunea vizează verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor intraspitaliceşti, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie, precum şi a modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare. Acolo unde problemele nu pot fi remediate, ministrul va dispune închiderea unităţilor, a secţiilor cu probleme sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol sănătatea.

„În perioada 1 martie - 31 mai 2014, am dispus o acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie. Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate, astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială”, a declarat ministrul, în cadrul unei videoconferinţe.

Nicolăescu a solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control, care va cuprinde unităţile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

În perioada 3 - 22 martie, echipele de inspectori sanitari vor controla calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală, cu excepţia spitalelor de urgenţă şi a institutelor. Eugen Nicolăescu a precizat că rezultatele acţiunii de control, lista unităţilor sanitare neconforme, precum şi deficienţele, măsurile şi termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.

„În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute. Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucişate, care vor avea loc la spitalele judeţene şi institute, Ministerul Sănătăţii va stabili planurile, echipele de inspectori şi datele exacte la care vor fi programate controalele. Concomitent, în perioada 1 aprilie - 31 mai se vor efectua acţiuni de recontrol”, a mai afirmat Nicolăescu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro