Inspecţia Sanitară de Stat a derulat controale de amploare la sute de spitale din ţară în perioada ianuarie-februarie 2016, urmate de recontroale încrucişate o lună mai târziu. La cele mai multe dintre spitalele controlate, inspectorii sanitari au găsit nereguli privind normele de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale, precum şi în gestionarea activităţilor de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare, deficienţe care cumulativ duc la apariţia infecţiilor intraspitalicești cu diferite tipuri de germeni, precum şi la creşterea numărului acestora. Trei spitale au fost închise iar alte trei spitale judeţene de urgenţă sunt în stare avansate de degradare şi funcţionează la cota de avarie. Inspectorii sanitari spun că nu le-au închis, pentru că în zonele respective nu există alternativă pentru asistenţa medicală de urgenţă. 

La cele mai multe dintre spitalele controlate au fost găsite nereguli privind normele de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale, precum şi în gestionarea activităţilor de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare, deficienţe care cumulativ duc la apariţia infecţiilor intraspitaliceşti cu diferite tipuri de germeni, dar şi la creşterea numărului acestora, atrage atenţia Inspecţia Sanitară de Stat, după recontroalele realizate în luna martie. 

Lipsa personalului de specialitate din cadrul structurilor de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, lipsa instruirii personalului medical în ceea ce priveşte derularea activității de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare, a gestionării corecte a deşeurilor medicale, precum şi aplicarea unor măsuri ferme şi corecte pentru diminuarea sau eliminarea infecţiilor intraspitalicești vor determina creşterea numărului acestora, precum şi a rezistenței germenilor. În acest sens, considerăm necesară implicarea mult mai activă a personalului din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu responsabilităţi în asigurarea consultanţei şi a instruirii personalului medical din unităţile sanitare în domeniul supravegherii și prevenirii infecţiilor nosocomiale, mai spun inspectorii sanitari.

Primele controale la 487 de spitale din ţară au avut loc în ianuarie-februarie. O lună mai târziu, Inspecţia Sanitară de Stat a recontrolat..citeste mai departe

Autor  Cristina Şomănescu

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro