Norme Coca 2023 - 2024

Pacienţii Spitalului Clinic Colentina vor beneficia de o tehnică modernă în domeniul endoscopiei prin folosirea unor capsule endoscopice pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ale tubului digestiv, a declarat doctorul Bogdan Mastalier, şeful Clinicii de chirurgie.

Medicul primar chirurgie generală a afirmat miercuri, la ceremonia de semnare a unui contract de donaţie a unui sistem de investigare cu capsulă endoscopică, oferit de către reprezentanţi ai Republicii Populare Chineze, că este un parteneriat în acest domeniu în ceea ce priveşte folosirea capsulei endoscopice pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni ale tubului digestiv, în principal al intestinului subţire, de tipul sângerări oculte, boală inflamatorie, cum este boala Crohn şi chiar tumori ale intestinului subţire.

Bogdan Mastalier a precizat că partea chineză vine cu susţinerea tehnică, livrează capsula, urmând ca medicii să coopereze şi să realizeze studii în acest sens. "Tehnica respectivă nu este suportată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Iniţial vom porni cu zece capsule care vor fi gratuite, după care preţul va fi unul foarte competitiv", a declarat Bogdan Mastalier.

Capsula endoscopică este dotată cu o cameră video minusculă care înregistrează imagini din tractul digestiv, o sursă de iluminare şi o sursă de curent electric (baterie). Camera este înglobată într-o capsulă de dimensiunea unui comprimat de vitamine (cu diametrul de aproximativ 11 mm şi greutate de 3-4 grame), care este înghiţită cu apă, ca orice alt medicament. După înghiţire, trece mai jos de stomac în aproximativ o jumătate de oră, iar prin întregul intestin subţire în aproximativ 4-5 ore, fiind apoi eliminată prin scaun. În timp ce capsula circulă prin tubul digestiv, camera înregistrează mii de imagini (2-7 cadre pe secundă) care sunt mai apoi transmise wireless printr-un receiver care se află într-o vestă sau centură pe care o poartă pacientul. Ea filmează conţinutul esofagului, stomacului, intestinului subţire şi colonului, pe o durată de minimum zece ore. După ce înregistrarea s-a încheiat, imaginile stocate sunt preluate cu ajutorul unui soft specializat pe un computer, medicul specialist putând analiza şi interpreta imaginile înregistrate.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro