Norme Coca 2023 - 2024

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanța este convins că, în minivacanţa de 1 mai, spitalul va fi asaltat de bolnavi. O bună parte dintre ei nu vor fi cazuri urgente, ci s-ar putea trata foarte bine în ambulatoriu, crede el. Pe ce se bazează? Pe datele din perioada sărbătorilor pascale, prezentate ieri. Astfel, în zilele de sărbătoare s-au înregistrat 1.288 de prezentări, din care 268 de constănţeni au necesitat internare, iar 39 au ajuns direct pe ATI.

De cinci ori mai multe prezentări decât internări

Căpățână a mai spus că proporţia celor care se prezintă faţă de proporţia celor care într-adevăr au nevoie de internare în spital este foarte mare. „Practic, sunt de cinci ori mai multe prezentări decât internări, ceea ce înseamnă că Serviciul de Urgenţă este abuzat de pacienţi, în sensul că pentru orice lucru minor lumea s-a obişnuit să vină aici. Toate aceste cazuri parazitează activitatea medicală, iar urgenţele reale care vin pot fi întârziate din cauza acestor prezentări. Pe de altă parte, este adevărat că nici nu există o altă alternativă, motiv pentru care aş vrea să trag un serios semnal de alarmă pentru ca lucrurile să intre în normal, în sensul ca legislaţia să fie modificată urgent prin înfiinţări de centre de permanenţă care să preia această avalanşă de bolnavi. Mai mult decât atât, noi avem norocul sau nenorocul să fim la malul mării, iar vara prezentările sunt mult mai numeroase“, a subliniat managerul. Desigur, din cauza tuturor cazurilor care s-ar putea trata şi la medicul de familie sau în policlinici, timpii de aşteptare în Urgenţă sunt foarte mari.

”Am așteptat șapte ore”

„Am venit în Urgenţă la ora 6.00. Nici după şapte ore, nu am terminat de făcut toate investigaţiile de care am nevoie“, a declarat o femeie. În afară de ea, şi ceilalţi aparţinători din Urgenţă erau supăraţi ieri după-amiază că aşteaptă de câteva ore pe holurile spitalului şi nu au reuşit să-şi ia încă rudele acasă. La rândul lor, medicii se scuză şi susţin că triajul pacienţilor se face în funcţie de gravitatea cazurilor şi că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că anumite cazuri pot fi tratate lejer la medicii de familie sau specialiştii din ambulatoriu. În plus, mai există o problemă, şi anume că unităţile sanitare particulare trimit şi ele pacienţi în Urgenţă pentru consult, care nu au un RMN făcut sau orice alte investigaţii. „Ne trezim cu ei cu solicitare şi foaie pentru consult oftalmologic, spre exemplu. De multe ori, îi consultăm, pacienţii pleacă, iar noi nu primim bani de nicăieri, aşa că am decis ca toate acele cazuri care nu pot fi rezolvate în alte părţi să fie transferate la noi şi abia după aceea să ne ocupăm de ele“, a precizat directorul SCJU.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro