Norme Coca 2023 - 2024

Cea mai importantă unitate medicală din judeţ, Spitalul Suceava, s-a dotat cu cititoare de carduri, aşa cum cere legea. Spitalul a achiziţionat 125 de astfel de dispozitive care vor fi distribuite în fiecare sector în care se eliberează documente medicale pentru pacienţi, respectiv servicii de Urgenţe şi Internări Cronice, secţii şi ambulatorii de specialitate.

Cititor reiner 2

Cititorul ReinerSCT Cyberjack e ultimul avizat de CNAS dar cel mai repede livrat, in maxim 5 zile

 

 

Aşa a informat directorul adjunct medical, doctorul Tiberius Brădăţan, care a arătat că pentru fiecare cititor de carduri spitalul a plătit câte 200 de lei. În perioada imediat următoare, firma care a livrat dispozitivele va instala şi softul şi va face instruirea personalului, astfel încât de la 1 mai noul sistem să poată fi implementat.

De la 1 mai, pacienţii asiguraţi nu vor mai putea beneficia de servicii medicale dacă nu prezintă cardul de sănătate doctorului care îi consultă, indiferent că este vorba de medicul de familie sau de specialist. Odată activat, cardul va fi folosit ori de câte ori pacientul merge la doctor, la farmacie, la spital sau la un laborator de analize medicale sau de imagistică medicală, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical subvenţionat de stat, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

În cazul spitalizării, cardul va fi introdus în cititor atât la internarea cât şi la externarea pacientului, pentru ca în acest mod să fie evidenţiată perioada de timp în care asiguratul a fost spitalizat şi în care nu pot fi decontate alte servicii medicale. Card de sănătate vor avea inclusiv persoanele imobilizate la pat sau care nu se pot deplasa din diferite motive, dar care sunt asigurate. Aceşti pacienţi intră în posesia cardului de sănătate ca toţi ceilalţi asiguraţi, prin Poştă sau prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate, dar, având în vedere că este vorba de situaţii speciale, cardurile lor vor fi activate de aparţinători, care cu această ocazie vor stabili şi codul PIN. Tot aparţinătorii vor putea folosi cardul pentru a cumpăra medicamentele necesare pacientului imobilizat la pat, deoarece pe acest document electronic există un câmp unde poate fi trecut numele unei alte persoane decât proprietarul cardului.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro