Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a refuzat să deconteze Spitalului „Sfântul Spiridon“ serviciile medicale care, din cauza disfuncţionalităţilor, nu au fost înregistrate în sistemul informatic al cardului de sănătate în primele luni de la introducerea obligatorie a acestuia. Decizia CJAS a fost luată după ce managerul spitalului a încercat să găsească o soluţie pentru cazurile nedecontate.
În luna octombrie, spitalul sublinia că a rămas cu aproximativ 600 de cazuri medicale nedecontate din cauza disfuncţionalităţilor provocate de introducerea obligatorie a cardului de sănătate. Acum, conducerea spitalului spune că, de fapt, este vorba despre mai puţin de 50 de cazuri pentru care CJAS nu a făcut decontul.
„Spitalul nu a înregistrat niciun fel de pagubă. Nu este vorba de un milion de lei sau despre câteva sute de mii. Nicidecum. Eu îmi asum ceea ce spun, şi vă declar că nu sunt sute de cazuri, ci câteva zeci, până în 50. Într-adevăr, nu am primit decontarea acestor servicii medicale, însă este o sumă pe care oricum noi o luăm ca o marjă de eroare. Spitalul nu are niciun fel de pierdere“, a subliniat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.
De cealaltă parte, conducerea CJAS a declarat că suma pe care nu ar fi primit-o spitalul se ridică la câteva sute de mii de lei. CJAS spune că banii nu au fost decontaţi din cauza că erorile sesizate au fost umane, nu determinate de sistemul informatic. CJAS susţine că organizarea deficitară de la nivelul spitalului a dus la erori de raportare a serviciilor medicale.
„Am discutat cu managerul spitalului, ne-a explicat punctul dumnealui de vedere. Vorbim de o sumă de 300.000-400.000 de lei pe care noi nu o mai decontăm, pentru că a fost vorba despre o problemă de organizare. Nu este o decizie personală, ci aşa funcţionează sistemul la nivel naţional“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.
El a mai subliniat că a purtat discuţii cu conducerile mai multor spitale şi a analizat mai multe situaţii în care se puneau probleme similare.
„Procentul de servicii nedecontate a variat de la o unitate medicală la alta. În unele cazuri chiar a fost un procent neglijabil, în altele, nu“, a mai spus preşedintele CJAS.
Disfuncţionalităţile sistemului informatic prin care se validează serviciile medicale au fost reclamate de mai multe ori de spitale şi de medicii de familie. Aceştia din urmă spun chiar că sistemul cade cu regularitate în anumite zile.
Unii medici de familie au observat că documentul medical este folosit în zadar în zilele de vineri, motiv pentru care au, deocamdată, doar suspiciuni că nefuncţionarea sistemului nu este doar o coincidenţă. Din cauză că sistemul nu este funcţional mai ales vinerea, medicii îşi programează în aceste zile numai minori la consultaţie, pentru că adolescenţii şi copiii nu au card de sănătate.
Soluţia însă nu pare a fi de durată, din moment ce CNAS a anunţat luna trecută că, de la anul, cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu şi pentru minori.