Medicii de familie şi cei specialişti din localităţile din Delta Dunării, inclusiv cei din oraşul Sulina, beneficiază începând din această lună de un spor de izolare de două ori mai mare decât cel din prezent, conform noului Contract-cadru în Sănătate.
"Spre deosebire de Contractul-cadru în Sănătate ale cărui prevederi s-au aplicat până în această lună, noul Contract prevede dublarea sporului de izolare pentru medicii de familie din localităţile rurale izolate, dar şi pentru cei din oraşul Sulina şi pentru medicii specialişti. Este o noutate foarte importantă pentru Sănătatea tulceană, având în vedere că în Sulina, acum, avem doar un singur medic de familie", a declarat preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Eugenia Vasile.

Ea şi-a exprimat speranţa ca noile prevederi ale Contractului-cadru în Sănătate să atragă mai mulţi medici în Delta Dunării. "Avem speranţa ca la Maliuc luna aceasta să avem un medic de familie", a menţionat preşedintele CAS Tulcea. Potrivit sursei, procesul de contractare de servicii conform reglementărilor legale în vigoare se va încheia la finele lunii.

Încă de la începutul anilor 2010, medicii de familie din localităţile rurale din Delta Dunării beneficiază de un spor de izolare de 100%, acest spor fiind însă insuficient în condiţiile în care cheltuielile reclamate de deplasarea medicilor şi întreţinerea cabinetelor medicale sunt foarte mari. La începutul anului, CAS Tulcea a solicitat autorităţii naţionale dublarea sporului de izolare, având în vedere faptul că doar patru din cele opt unităţi administrativ-teritoriale situate în interiorul Deltei Dunării erau acoperite cu medici de familie.

Potrivit CAS, dintr-un necesar de 134 de medici de familie, în judeţul Tulcea nu există decât 100, cel mai mare deficit înregistrându-se în mediul rural. "Pentru zona rurală este nevoie de 68 medici familie, în prezent, existând doar 50 medici. În urban, avem relaţie contractuală cu doar 50 medici, necesarul fiind de 66 medici", se arată într-un raport al CAS Tulcea făcut public la începutul anului. De asemenea, în momentul de faţă, există 17 specializări deficitare atât în sistemul spitalicesc, cât şi în ambulatoriu. Acestea sunt alergologie imunologie clinică, chirurgie cardiovasculară, cardiologie, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, chirurgie toracică, gastroenterologie, genetică medicală, geriatrie gerontologie, hematologie, nefrologie, neonatologie, neurochirurgie, ortopedie traumatologie pediatrică, chirurgie vasculară, radioterapie şi chirurgie orală maxilo-facială. AGERPRES

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro