România se descurcă mai bine decât media europeană în ceea ce privește tratamentul cazurilor noi de tuberculoză, a declarat marți, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, directorul Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC), Marc Sprenger.
Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FLUX
"Până acum am identificat rezultate pozitive în ceea ce privește controlul tuberculozei și o scădere a cazurilor nou diagnosticate, de la 118 la 80. România se descurcă mai bine decât media europeană în ceea ce privește tratamentul cazurilor noi de tuberculoză. Acum tuberculoza multidrog rezistentă are nevoie de mult mai multă atenție și, în acest domeniu, ar trebui făcute mai multe lucruri. Merită investiți bani în controlul tuberculozei pentru că asta înseamnă o stare de sănătate mai bună a populației, care ar reduce costurile asociate acestei boli", a spus Sprenger.
La rândul său, reprezentantul special al Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, a amintit că OMS are o colaborare veche și de durată în România.
"Acum România face parte din Consiliul Director al OMS și asta înseamnă că are un loc foarte bun în acel Consiliu. Pentru o sănătate bună a populației este important să avem politicile bune care să fie funcționale", a spus Kluge.
În context, acesta a remarcat efortul autorităților române de a elabora Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, care este "deja finalizată și funcționează".
"Aceasta se mulează pe Strategia Sănătatea 2020 a OMS pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației și scăderea inegalităților", a afirmat Hans Kluge.
În opinia sa, tuberculoza este nu doar o boală medicală, ci și una socială, ceea ce înseamnă că pentru a lupta cu ea trebuie mobilizată întreaga societate.
"Am discutat cu ministrul pentru elaborarea unui plan de asistență tehnică prin care să ne uităm la experiențele altor țări și care ar putea fi benefice României, dar și viceversa, practici bune din România de care ar putea beneficia alte țări din regiune", a adăugat reprezentantul OMS.
Nicolas Cantou de la Fondul Global a declarat că fondul intenționează să sprijine Planul Național de Control al Tuberculozei prin investirea a 8,5 milioane de euro în următorii 3-5 ani în România.
AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Vicențiu Purcărea)