Începutul postului Crăciunului aduce noi îngrijorări cu privire la pacienţii cu diabet. Dieta în această perioadă se concentrează pe excesul de grăsimi vegetale şi de glucide, în încercarea de a înlocui aportul de proteine din carne, atrage atenţia Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Excesele de glucide din post sunt foarte periculoase pentru diabetici Pentru că în post nu există suficiente proteine, diabeticii ar trebui să fie atenţi la surplusul de glucide şi să discute cu medicul dacă trebuie sau nu să ajusteze medicaţia, subliniază medicul Simona Tivadar. „Foarte mulţi dintre pacienţii mei diabetici se decompensează în post, adică starea lor se agravează. Şi pacienţii cu dislipidemii, adică cu un nivel mare al colesterolului şi al triglicerilor. Vin cu trigliceride uriaşe din cauza consumului abuziv de grăsimi vegetale. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi la sfârşitul postului!“, exclamă specialista.
Trebuie acordată o atenţie mărită alimentaţiei în această perioadă. În primul rând trebuie consultat medicul pentru a vedea dacă le este recomandat să ţină post sau nu. „Diabeticii trebuie să discute cu medicul dacă pot sau nu să ţină post şi să-şi găsească, eventual, varianta prescurtată a acestuia. Nimănui nu-i strică puţin post, mai ales dacă ar trebui să piardă în greutate. Mulţi suferă de diabetul de tip II, adică diabetul gras, consecinţele lipsei de efort fizic, a exceselor acumulate“, continuă Simona Tivadar. Motive de îngrijorare la nivel mondial În România, 7% din populaţie suferă de diabet. În plus, specialiştii avertizează că la fiecare diabetic cunoscut, esxistă unul necunoscut. Suntem pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, este o alarmă anuală asupra unei boli care s-a dezvoltat într-o adevărată epidemie globală şi care are printre cauze obezitatea în creştere la nivel mondial şi alimentaţia neechilibrată. Peste 382 de milioane de oameni suferă de diabet în lume. Sedentarismul, supraponderabilitatea, lipsa exerciţiilor fizice, dieta neechilibrată şi multe altele sunt cauzele instalării timpurii a diabetului de tip II, numit şi diabetul gras, şi care reprezintă 95% din toate cazurile de diabet.
Dacă înainte diabetul era considerat o boală a bătrâneţii, cu o instalare începând cu vârsta de 50 de ani, acum această afecţiune atacă şi copiii. „Supraponderea şi obezitatea împreună afectează cam 73% din populaţia adultă a României. Obezitatea este prezentă aproximativ în 36% din cazuri, iar supraponderea – în 37% din cazuri“, conform unui studiu condus de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şi citat de prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet. „Un motiv de îngrijorare este că diabetul de tip II suferă o deplasare ca perioada de instalare, înainte era o boală care nu exista la tineri. Copiii noştri nu se mişcă, sunt graşi, obezi. Este o epidemie de copii graşi. Suntem pe locul al treilea la obezitate infantilă în Uniunea Europeană. Acum este o boală care se instalează între 18 şi 30 de ani. Se contrazice ce-am învăţat în facultate, era boala bătrânilor, acum este a tinerilor“, adaugă dr. Simona Tivadar. Tot mai mulţi diabetici fac complicaţii „Numărul bolnavilor de diabet care dezvoltă complicaţii a crescut cu până la 25% în ultimii ani, ţinând cont şi de faptul că, la nivel global, mai mult de 50% dintre cei care suferă de diabet nu conştientizează că sunt bolnavi.
Trebuie să menţionez faptul că diabetul de tip 2, prin complicaţiile pe care le produce, este principala cauză de orbire neaccidentală la adulţi, amputaţie şi insuficienţă renală“, declară dr. Cristian Guja, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu“.
Diabetul de tip II este o boală cronică, progresivă. De obicei, este asociat cu obezitatea şi este caracterizat de niveluri mari ale glucozei în sânge, însoţite de hipertensiune, de niveluri anormale ale lipidelor şi de alte anormalităţi metabolice. Netratat, diabetul poate conduce la probleme serioase, chiar fatale, ale organelor şi ţesuturilor corpului. Cine are de profitat de pe urma diabetului Vestea bună este că oamenii cu un risc crescut de a face diabet gras pot preveni apariţia acestei boli printr-o dietă echilibrată, sănătoasă, evitând acumularea kilogramelor.
Cei deja bolnavi pot ţine sub control boala, pot întârzia apariţia complicaţiilor diabetului. Din păcate, acest lucru solicită o medicaţie adecvată, cum sunt injecţiile cu insulină, pe lângă un stil de viaţă sănătos şi potrivit acestei boli. Spre deosebire de diabetul de tip II, în care sedentarismul, lipsa exerciţiilor fizice şi obezitatea sunt cauzele cele mai frecvente ale declanşării, diabetul de tip I este o afecţiune caracterizată prin anomalii metabolice, aşa-zisul „diabet zaharat“, atunci când pancreasul secretă cantităţi insuficiente de insulină sau când modul în care organismul utilizează insulina este deficitar. Acest tip de diabet se mai numeşte şi „insulino-dependent“.
Companiile farmaceutice sunt singurele care ar avea de câştigat de pe urma acestei boli. De exemplu, compania „Eli Lilly and Co“ a anunţat că va investi peste 700 de milioane de dolari (521 milioane de euro) în producerea de insulină în ţări ca Franţa, China, Puerto Rico şi Statele Unite ale Americii, notează „Reuters“.
Citeste mai mult: adev.ro/mw9n7m