Norme Coca 2023 - 2024

CROATIA :

Argumente care au stat la baza acestei decizii: Dreptul copilului la sănătate este mai mare decât drepturile părinților de decide (gresit) alegerea.

 

Curtea Constituțională a decis: Copiii trebuie să fie vaccinate
Foto: Borna Filić / PIXSELL

 Obligatia de vaccinare în ultimele luni este un subiect extrem de sensibil pentru public, mai ales după aparitia  de efecte adverse asupra stării de sănătate a copiilor. Că unele dintre vaccinuri obligatorii din Croatia nu au aratat nici efecte adverse semnificative au condus sustinatorii catre un argument la Curtea Constitutională. Mai mult decât atât, s-au bazat pe cazul de Soile Lautsi împotriva statului din Italia, ( cazul prezentei crucifixului din sălile de clasă-   crucifixul italian e fost eliminat deoarece Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că crucea în sala de clasă încalcă dreptul părintilor de a-si creste copiii în conformitate cu propriile lor convingeri.)

Obligativitatea imunizarii obligatorii in Croatia incalca dreptul parintilor de a-si creste copii in conformitate cu propriile lor convingeri. Va aparea in mod sigur discriminarea copiilor nevaccinati care nu vor mai fi primiti sa se inscrie la gradinita si la scoala.

Statul nu-ti garanteaza ca cetatenii care s-au vaccinat nu se vor imbolnavi de boala pentru care s-au vaccinat dar in schimb impune o sanctiune daca nu te vaccinezi. Cetatenii considera ca decizia Curtii Constitutionale este ilegala.

Curtea Constitutionala a solicitat avizul Guvernului si al Ministerului Sanatatii afirmand ca imunizarea activa este cea mai eficienta si mai sigura metoda in prevenirea bolilor infectocontagioase, care apar mai ales in copilarie atunci cand mecanismele biologice de aparare sunt cel mai putin dezvoltate. Despre posibilele efecte secundare s-a mentionat ca " efectele secundare clinice apar foarte rar, de obicei sub forma de înroșire locală sau și durere in zona de inoculare".

Ministerul Sănătății se pregateste pentru o dezbatere publica pe această temă.

In momentul de fata se colecteaza atitudini de  catre societatea profesionala Medical Association Croat, pentru pregatirea unei  dezbateri publice  cu Institutul Croat pentru Sănătate Publică.

Dr. Sunara: Aceasta este o decizie în detrimentul tuturor cetatenilor

Decizia Curții Constituționale a fost bazata pe ipoteze cu privire la inexistenta efectelor nocive produse de vaccinare, precum și pe aspecte importante, cum ar fi non-conformitatea cu convențiile internaționale.

Există multe argumente. Noi luptăm pentru a dovedi că încalcă drepturile constituționale ale omului. Decizia este în detrimentul cetățenilor și a noastra a tuturor- a spus mr. Sc. Dula Rušinović Sunara, șeful Asociației Croate pentru drepturile pacienților.

SursaAUTOR:
Ivan Rimac Lesički
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro