Romanii ar putea sa beneficieze de analize pentru depistarea mutatiilor genetice, decontate de stat.

Ministerul Sanatatii a pregatit un proiect pentru infiintarea unor centre regionale de testare. Potrivit autoritatilor sanitare, 8 mii de bebelusi se nasc anual cu defecte genetice.

Cele 11 mii de boli genetice au intrat in atentia oficialilor din sanatate. Pentru ca genereaza costuri foarte mari, statul se gandeste sa deconteze o parte din testele genetice, care sa arate cine are predispozitie pentru o anumita boala grava care sa identifice anumite anomalii mostenite de copii.

"Screeningul genetic nu este folosit la noi in tara. Din pacate, ministerul nu a identificat-o ca prioritate pana acum si noi consideram ca asta a fost o greseala", a spus Nicolae Banicioiu.

"Sunt foarte importante cele de screening prenatal, la cei care au rude cu afectiuni determinate genetic, cu probleme de infertilitate", explica si dr. Viorica Radoi, medic genetician.

Estimativ, in Romania, se nasc in fiecare an 8.000 de copii cu boli genetice si alti 11.000 vor manifesta o boala determinata genetic pina la 25 de ani.

Proiectul ministerului prevede mai multe testari gratuite. Gravidele, copiii si adultii vor fi evaluati din punct de vedere genetic. In prezent, aceste analize speciale se platesc. Dar multe femei insarcinate vor sa stie la ce riscuri sunt expusi bebelusii lor.

"Dublu, triplutest, pentru Sindrom Down si alte trisomii. Scumpe, costisitoare, ca parinte, mai ales daca este prima sarcina, este firesc sa le faci", spune o mamica.

Pentru inceput se va infiinta o retea de genetica medicala formata din 5 centre regionale, unde se vor face astfel de testari.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro