Norme Coca 2023 - 2024

In al 12-lea ceas dupa ce cancerul de san a facut ravagii printre romance, autoritatile au decis sa acopere cu bani de la buget implantul mamar, in urma unei amputatii oncologice.

O comisie de specialisti va decide pentru fiecare caz in parte daca interventia estetica se poate face in acelasi timp cu extirparea tumorilor. Costul standard al unui implant va fi de 500 de euro.

Desi este cel mai frecvent tip de cancer, daca este depistat in stadiu precoce, sansele de recuperare merg pana la 94 la suta. Insa abia acum legiuitorii accepta ca amputatia sanului cu tumora maligna e doar primul pas in vindecare.

"Pierderea unui simbolism atat de coplesitor cum este sanul este o lovitura foarte grea. Iar reintegrarea intr-o viata normala in care nu traieste sub spectrul cancerului este foarte importanta. E una din acele instante rare in care chirurgia este o interventie psihosociala", explica medicul psihiatru Vlad Stroescu.

O pacienta care traieste de 5 ani fara un san a marturisit ca bolnavele aflate in situatia ei, care n-au avut bani de implant siliconic, folosesc de la bureti la pungute cu nisip sau fasole, ca sa nu se simta mai putin femei.

"Te mai ajuta psihic sa treci peste trauma"

Mastectomia, adica indepartarea chirurgicala a sanilor, ramane cea mai frecventa optiune de tratament pentru cele peste 8000 de romance nou diagnosticate, in fiecare an, cu cancer de san. Proteza care imita aspectul natural poate fi implantata chiar in timpul operatiei, insa doar o cincime dintre paciente isi permit acest lucru. Cel mai mic pret al pietei pentru o proteza este 11 mii de lei.

Costurile se dubleaza, daca sunt scosi ambii sani, ceea ce fac, mai nou, de teama recidivei, cei mai multi medici.

Centrele oncologice deschid deja listele de asteptare pentru decontul implanturilor. Psihiatrii spun ca, pe langa sustinerea financiara, femeile ar trebui asistate tot timpul de un terapeut.

"Toate ghidurile medicale pentru oamenii cu cancer prevad si un suport psihologic din oficiu, nu ca un lux, ori acest lucru nu se intampla. Medicii de la noi nu sunt formati pentru asa ceva", spune Vlad Stroescu, medic psihiatru.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro